O veštačkoj inteligenciji u KST-u

O veštačkoj inteligenciji u KST-u

U utorak, 29. oktobra, Centar za promociju nauke organizovao je još jedan Naučni kafe. Ovoga puta domaćin nam je bio Klub studenata tehnike u zgradi tehničkih fakulteta, a razgovarali smo o veštačkoj inteligenciji – jednoj sveprisutnoj temi što u medijima, što u svakodnevnici.

Narativ koji se razvio oko ovog pitanja je u velikoj meri senzacionalistički, bez dubljeg razumevanja tematike. Kroz razgovor želeli smo da napravimo pre svega činjenicama potkrepljen opšti pregled i da se pozabavimo osnovama ove vrlo široke teme.

Dakle, o čemu govorimo kada govorimo o veštačkoj inteligenciji? Gosti kafea bili su dr Miloš Jovanović, docent, sa FON, dr Boris Delibašić, redovni prof, sa FON-a, dr Dražen Drašković sa ETF-a, i Bojana Višekruna sa Filozofskog fakulteta i kabineta Predsednice vlade Republike Srbije. Tribinu je moderirao Petar Laušević, savetnik u Sektoru za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke. Učesnici su se potrudili da daju pogled na veštačku inteligenciju iz više aspekata, od tehničkih do etičkih.

Aktivna publika , koja je napunila KST, postavljala je vrlo konkretna pitanja vezana za ne samo domet veštačke inteligencije i vremenske okvire u kojima učesnici očekuju ključna dostignuća, već i o obrazovnom sistemu koji treba da prati tehnološki razvoj. Govornici su dali konkretne primere iz njihovog rada u oblasti pre svega mašinskog učenja i obrade podataka, koje su dve najveće teme za čitavu oblast veštačke inteligencije. Jedan od zaključaka, takođe, bio je da je strah od gubitaka radnih mesta usled napretka veštačke inteligencije neopravdan i da istraživanja pokazuju da je trend zapravo suprotan, te da u oblastima veštačke inteligencije broj radnih mesta raste.

Ostale aktivnosti