3D radionice

3D radionice

19. decembar 2012.

Centar za promociju nauke organizovao je ove nedelje jedinstveni trodnevni program radionica „3D KIDE“ u Galeriji nauke i tehnike SANU-a u Beogradu. Program radionica vodi dizajner iz Londona Dejan Mitrović, a radionice u organizovanim grupama pohađaju učenici beogradskih osnovnih škola, uzrasta od 8 do 12 godina. Radionice traju od utorka 20. decembra do četvrtka 22. decembra, u periodu od 11.30 do 15.45 časova.

U okviru ovog programa, koji u Beograd stiže iz Velike Britanije, učenici koriste 3D KIDE štampač, jedinstveni sistem koji omogućava da se na osnovu crteža prave figure na takozvanom trodimenzionalnom štampaču. Učenici crtaju i dizajniraju predmete koji se potom mogu „odštampati“, odnosno proizvesti u tri dimenzije. Radionice su istovremeno obrazovne i zabavne, organizovane sa idejom da deca nauče nešto novo o geometriji tela u prostoru, kao i da istovremeno podstaknu kreativnost kod dece.

„3D KIDE“ radionice prethodno su održane u čuvenom londonskom muzeju „Viktorija i Albert“, gde su imale veliki uspeh. Program je osmislio Dejan Mitrović, mladi beogradski dizajner sa svetskim iskustvom. Nakon što je završio master studije u Londonu, Mitrović je osnovao preduzeće za dizajn KIDE, koje radi na raznim projektima koji razvijaju kreativnost kod dece uz pomoć novih tehnologija.

U organizaciji Centra za promociju nauke (CPN), radionice se u Beogradu održavaju u neobičnom i inspirativnom ambijentu Galerije nauke i tehnike SANU-a, gde je uporedo postavljena izložba „Ishrana u neolitskoj Vinči“. Tako će u svojim kreacijama na 3D štampaču učesnici radionica kao inspiraciju koristiti izložene vinčanske eksponate, čime se simbolički povezuju tehnologije 21. veka i drevne, praistorijske tehnike u izradi trodimenzionalnih figura.

CPN je organizacija osnovana Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti („Sl. glasnik RS“ br. 18/10), koja je preuzela sve poslove promocije i popularizacije nauke od nadležnog ministarstva za nauku. Centar je deo strateškog programa razvoja Srbije kao ekonomije znanja, u kojoj inovativnost i povezanost predstavljaju ključne resurse. U skladu sa svojom misijom, CPN je tokom 2011. godine, pored drugih manifestacija, organizovao i brojne radionice za učenike sa idejom da se najmlađa generacija zainteresuje za nauku i tehnologiju.

Osoba za kontakt:Tijana Popović
tel: +381.11.24.00.260
faks: +381.11.24.00.246
mob:  +381.60.70.40.182
e-mejl: t.popovic@cpn.rs

 

Centar za promociju nauke
Makenzijeva 2411000 Beograd
www.cpn.rs

Ostale aktivnosti