CPN na beogradskom Festivalu nauke

CPN na beogradskom Festivalu nauke

Na štandu Centra za promociju nauke smo tokom Festivala nauke kroz društvene igre i trikove razbijali naučne mitove i borili se protiv pseudonauke

Centar za promociju nauke i ove godine bio je deo Festivala nauke u Beogradu – kako organizatori kažu, najvećeg festivala nauke u Jugoistočnoj Evropi. Festival je trajao od 5. do 8. decembra, u halama 3, 3A i hali 5 Beogradskog sajma. Tema ovogodišnjeg programa bilo je razotkrivanje, pa je čitav festival bio uronjen u naučne mitove i mozgalice.

Za ovu priliku, Centar za promociju nauke razvio je set od 13 interaktivnih i društvenih igara, kao i zabavnih naučnih trikova, sa ciljem da razbije naučne mitove koji, nažalost, postaju sve popularniji i prisutniji u modernom dobu. Učenje zasnovano na igrama omogućava deci i odraslima da prepoznaju problem naučnih mitova i pseudonauke u stvarnom životu, ali i uživaju i razumeju zabavne popularne igre. Neke se igre zasnivaju na već poznatim osnovama i modelima kao što su memorijske igre, slagalice, pecanje sa kartama itd., dok su druge jedinstvene, poput takmičenja „protiv“ fizike, dekodiranju drevnih zapisa ili kombinatorici krvnih grupa. Posetioci izložbe birali su igre okretanjem točka sreće, na kom su bile obeležene odabrane oblasti.

Tokom četiri dana festivala, program je posetilo više od 30.000 posetilaca, objavili su organizatori festivala. Festival je okupio i preko 600 naučnika i naučnih demonstratora iz čitave Srbije, ali i inostranstva. Svi zajedno, eksperimentisali smo, učili, otkrivali i, nadamo se, makar delom, pobedili naučne zablude.

 

Ostale aktivnosti