Дечји научни камп у Кикинди

Дечји научни камп у Кикинди

Од 15. до 18. јануара у просторијама Центра за стручно усавршавање Кикинда, у сарадњи са Центром за промоцију науке, одржан је други по реду Дечји научни камп у оквиру пројекта SySTEM2020.

Након завршене пустоловине у Шапцу, Дечји научни камп се упутио ка североистоку Србије, у Кикинду. Инспирисани дугогодишњим проблемом квалитета воде, као и самим њеним значајем за опстанак, двадесеторо деце шестог и седмог разреда основних школа у Кикинди и њеној околини окупљало се сваког дана како би истраживали све њене аспекте. Последњег дана кампа, кроз разноврсне научне активности, чак и представу, публици су приказани резултати истраживања.

У складу са интересовањима деце оформљена су четири тима вођена научним демонстраторкама – Научни наутилуси, Аквакикинђани, Џа-бу истраживачи и Природни композитори. Сваки од тимова позабавио се феноменом воде, која је била средство сазнавања, учења, експериментисања, дружења и збијања шала, а све то кроз призму биологије, хемије, астрономије, технологије, уметности и игре.

Научни наутилуси ронили су дубинама океана, спознајући разнолики живи свет и његове адаптације. Централно питање које је изучавано било је „Како (пре)живети на великим дубинама?“. Наизглед обичан ходник постао је океан, који је, иначе неприступачан и мрачан, последњег дана кампа открио тајне организама попут гоблин ајкуле, јапанске крабе, удичарки и фотосинтетских алги. Кажу да је више људи било на Месецу него на тим дубинама – бар накратко, овај камп омогућио је да се та бројка промени.

Користећи се лабораторијском опремом Аквакикинђани су испитивали хемијски квалитет воде. Чланови тима су донели узорке воде из својих домаћинстава, те су у експерименту биле заступљене воде Кикинде, Банатског Великог Села и Накова. Дужина коренчића лука арпаџика била је показатељ квалитета воде и концентрације штетних материја – у води лошег квалитета готово да се није развијао. На основу добијених резултата направљена је друштвена игра, чији је циљ био развијање еколошке свести играча. Адресирали смо проблем фабрика штетних по околину, нафтних бушотина и ревитализације земљишта око њих. Осим тога, Кикинда је приказана као извор знања, те су се на пољу музеја могле наћи информације о реци Галацкој, која је некада текла центром, а у библиотеци главне карактеристике воденог тока.

Џа-бу истраживачи су марљиви и иновативни млади научници који су се посветили изучавању присуства воде на различитим небеским телима. Подстакнути скорашњим пожарима у Аустралији, желели су и да развију технологију која би се налазила у сваком домаћинству и омогућила брзо и ефикасно гашење пожара. Склони програмирању и дизајнирању, чланови тима детаљно су осмислили и направили интерактивну инсталацију која је представљена последњег дана кампа.

Инспирисани кружењем воде, Природни композитори су за посетиоце припремили несвакидашњу представу. У њој, кроз различите ситуације, главни актери – молекули воде, дочарали су услове под којима је долазило до промене агрегатних стања. Тако је прелазак из течног у гасовито стање приказан кроз напуштање гужве загушљиве журке и одлазак на свеж ваздух, а прелазак из течног у чврсто стање доводи до чудног осећаја да су други око нас веома близу, али се једва померају.

У жељи да што већи број ученика широм Србије заплива истраживачким водама, експедиција Дечјег научног кампа се наставља у Смедереву током фебруара, како би, баш као и вода која кружи, радозналост и љубав према науци кружили и мењали свој облик.

Путујуће Дечје научне кампове Центар за промоцију науке организује у оквиру европског пројекта SySTEM2020, који се бави учењем наука, технологије, инжењерства и математике ван школских учионица. Пројекат SySTEM2020 финансира Европска комисиjа у оквиру програма Хоризонт 2020.

Ауторке: Бранкица Аврамовска и Анђела Шабер

 

 

Остале активности