CPN tribina o Marsu

Astronomi, popularizatori nauke i jedan od kandidata iz Srbije za let na Mars, na velikoj CPN tribini govorili su o naseljavanju svemira

cpn tribina

U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, 26. marta, u 19 časova, održana je još jedna u nizu CPN tribina sredom. Ovog puta, tribina pod imenom ”Čovek u svemiru: Naseljavanje”, bavila se mogućnošću ljudske vrste da se otisne u svemir i naseli se na nekom drugom nebeskom telu.

Kako će izgledati putovanje ljudi na Mars 2024. godine? Kakvi uslovi vladaju na crvenoj planeti? Gde će živeti prvi naseljenici, šta će jesti, kako će istraživati Mars? Zašto uopšte idu tamo i ima li povratka? Na mnoštvo pitanja o jednoj od najintrigantnijih tema današnjice odgovarali su gosti tribine Centra za promociju nauke „Čovek u svemiru: Naseljavanje“.

2.

cpn tribina

Osim što su razmatrani tehnološki aspekti ovakvog poduhvata, počev od toga da li je današnja tehnologija u stanju da se izbori sa izazovima negostoljubivog okruženja van naše planete, govornici su diskutovali i o negativnim uticajima otvorenog svemira na ljudski organizam. Dotaknuta je i istorija dosadašnjih svemirskih misija, ali i psihološka potreba i čovekova težnja da se otisne u nova prostranstva, pomeri granice poznatog i osvoji nove svetove.

Ideja o kolonizaciji svemira nije samo luksuz čovekovog ambicioznog duha; ona je i neophodnost ukoliko želimo da se postaramo da će naša vrsta bezbedno preživeti naredne vekove. Upravo zbog toga, Centar za promociju nauke pokreće razgovore na ovu temu.

Učesnici:

Dr Anđelka Kovačević, astronom, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Dr Saša Marković, popularizator astronautike, PSTech

Žarko Milićević, popularizator astronautike, Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“

Srđan Marković, kandidat iz Srbije za misiju Mars One

Moderator: Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a

cpn tribina

cpn tribina

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI