350 godina kompanije Merk

U Muzeju nauke i tehnike, 28. novembra, pod nazivom „Zauvek radoznali – Naukom za budućnost“ održana je velika naučna konferencija povodom obeležavanja 350 godina postojanja kompanije MerkMERCK

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, 28. novembra, održana je velika naučna konferencija na kojoj su svoja iskustva razmenili vrhunski lekari i naučnici. Skup su organizovali Centar za promociju nauke, Muzej nauke i tehnike i kompanija Merk. Konferencija pod nazivom „Zauvek radoznali – Naukom za budućnost“ organizovana je povodom obeležavanja 350 godina postojanja kompanije Merk.

Neophodnost povezivanja nauke i društva i značaj nauke u svakodnevnom životu, bile su samo neke od tema ove naučne konferencije. Konferencija je okupila 15 istaknutih naučnika iz Srbije, kao i više od 200 posetilaca iz medicinskog, akademskog, javnog i korporativnog sektora. Konferenciju je pratila interaktivna izložba, predstavljanje inovacija  u nauci i institucija koje pomažu razvoj nauke u Srbiji.

U prvom panelu „Naučne prekretnice u medicini i pogledi ka budućnosti“ govorili su naši istaknuti lekari poput akademika Nebojše Lalića i profesora Gorana Milašinovića. Na drugom panelu „Nauka u Srbiji danas“ govorili su predstavnici Instituta za hemiju, tehnologiju i metarulgiju, Instituta za primenu nuklearne energije INEP, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Instituta za nuklearne nauke „Vinča“. Učesnici oba panela su odgovarali na pitanja koje su ključne prekretnice u istoriji nauke, na koji način nauka doprinosi društvu, koji su motivi za bavljenje naukom i na koji način Srbija želi da unapredi promociju nauke.

Na kraju konferencije prisutni su imali priliku da čuju video obraćanja tri mlada naučnika našeg porekla koji trenutno rade na prestižnim naučnim institucijama širom sveta.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI