BESTPRAC radionica na ETF-u

24. i 25. septembra 2018. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu održan je deseti sastanak projekta BESTPRAC

csm_Belgrade_6_7ac7b4af98 2

Sastanak BESTPRAC mreže podrazumevao je zajedničku sesiju kojoj su prisustvovali članovi tri radne grupe, kao i individualne sesije svake od ovih grupa. Čitavom događaju je prisustvovalo oko 100 učesnika iz 32 zemlje. Istraživački administratori koji dolaze iz tzv. inkluzivnih zemalja prepoznati su kao izuzetno osetljiva grupa, pre svega zbog velike razlike u visini zarade u odnosu na evropski prosek, ali i zbog smanjenih mogućnosti za putovanja i umrežavanja.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za promociju nauke koji, pored direktnog učešća na ovom projektu, veliku pažnju posvećuju razvoju i podršci istraživačkim administratorima u Srbiji, organizovanjem različitih promotivnih i konsultativnih događaja, kao i kroz podršku aktivnostima neformalne Mreže finansijskih menadžera EU projekata.

BESTPRAC akcija, finansirana kroz COST program, predstavlja mrežu administrativnog, finansijskog i pravnog osoblja u okviru univerziteta i istraživačkih institucija, koji obavljaju poslove podrške projektima odobrenim kroz različite programe Evropske Unije. Razmena iskustava i razvoj najboljih praksi, podsticanje deljenja znanja i povećanje efikasnosti u oblasti istraživačke administracije su prepoznati kao glavni ciljevi postojanje mreže. Mreža je podeljena u tri radne grupe koje se bave administrativnim, finansijskim i pravnim poslovima.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI