CPN Đački parlament

CPN Đački parlament

CPN organizovao Đački parlament od 8. do 10. novembra u Narodnoj skupštini. Projekat podržali Odbor za nauku parlamenta i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja[:]

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović prisustvovao je obeležavanju 10. novembra, Uneskovog Svetskog dana nauke za mir i razvoj u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministru je tom prilikom uručena rezolucija „Budućnost našeg grada“, koju su usvojili srednjoškolci, učesnici u projektu Đačkog parlamenta.

Tako je po treći put u Srbiji, CPN obeležio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji se na inicijativu Uneska u svetu obeležava od 2002. godine.

Manifestaciju je organizovao Centar za promociju nauke, a događaj su podržali Odbor za nauku Narodne skupštine, kao i nekoliko narodnih poslanika ih različitih stranaka, koji su prisustvovali događaju.

U okviru projekta, od 8. do 10. novembra, Đački parlament je u Narodnoj skupštini okupio 100 đaka iz cele Srbije.

Učenici su diskutovali na temu „Budućnost našeg grada“– analizirali su različite aspekte ove teme, od demografije gradova, preko klimatskih promena, građanskih dijaloga, pa sve do energetske efikasnosti i pametnih gradova.

Podeljeni u pet radnih grupa, sa moderatorima i ekspertima su tokom dva dana pripremali finalnu parlamentarnu debatu, formulisali zahteve i glasali o njima. Tako je nastala đačka rezolucija „Budućnost našeg grada“.

Ministar prosvete, nauke i tehološkog razvoja Tomislav Jovanović prisustvovao je delu đačke rasprave. „Ovo je zaista bila impresivna diskusija. Vaši predlozi prevazilaze vaše godine i daju podstrek da obrazovanje učinimo efikasnijim“, rekao je ministar.

On je istakao kako su ovakve simulacije podsticaj unapređenju obrazovanja u Srbiji, posebno kad je reč o temi kojom su se učenici bavili.  „Nema pametnih gradova bez pametnih ljudi“, zaključio je ministar Jovanović.

„Ovo je izvanredan način da se pokaže koliko je nauka važna u procesu odlučivanja“, rekla je Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, koja je istakla da su diskusija i rad učenika prevazišli očekivanja projekta.

Projekat „Evropski đački parlament“ pokrenula je organizacija Wissenschaft im Dialog iz Berlina, a za cilj ima jačanje dijaloga između učenika uzrasta 16 do 19 godina i naučnih istraživača u Evropi. Projekat je finansirala Fondacija „Robert Boš“, a organizator u Srbiji je Centar za promociju nauke.

Projekat se istovremeno odvija u više zemalja Evrope i kroz njega je prošlo oko 2000 učenika. Sto odabranih će imati priliku da učestvuje na završnom Evropskom đačkom parlamentu, koji će se održati tokom konferencije Evropskog naučnog foruma u Kopenhagenu 2014.

Srbiju će na tom forumu predstavljati učenici koji su izabrani tokom Đačkom parlamenta: Sofija Jovanović, Jelena Glišić, Bogdan Radičević, Lazar Bulić i Vanja Gođevac.

Istražite više o Evropskom đakom parlamentu.

Fotografije: Milovan Milenković, CPN

 

Ostale aktivnosti