CPN na ČUMIĆ BOOK FESTU

CPN na ČUMIĆ BOOK FESTU

U četvrtak, 16. maja, na ČUMIĆ BOOK FEST-u održana je tribina „Više od teksta“, na kojoj se govorilo o inovativnim izdavačkim formama

 

Foto: Marko Risović

Centar za promociju nauke je do sada objavio više od četrdeset izdanja, a poslednjih godina posebna pažnja poklanja se inovativnim izdavačkim formama poput prvog doktorata u stripu „Odravnjivanje“ (Unflattening) kanadskog autora Nika Suzenisa, ili Augmented Reality (AR) aplikacije „Seoba na ekrane“, koja proširuje grafički i tekstualni sadržaj istoimenog temata najnovijeg broja časopisa Elementi.

O tome šta novo donose ova dva inovativna izdavačka poduhvata, u okviru programa petog ČUMIĆ BOOK FEST-a govorili su Željko Lončar, grafički dizajner i autor Augmented Reality (AR) aplikacije „Seoba na ekrane“, Nikola Dragomirović, strip kritičar i esejista, i Ivan Umeljić, urednik izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke.

„Seoba na ekrane“ je AR aplikacija koja pruža proširenje tekstualnog i grafičkog sadržaja o evoluciji našeg odnosa prema ekranima svih vrsta. O ovoj aplikaciji, načinu na koji omogućava da ostvarimo potpuni doživljaj naslovne strane i ilustracija u tekstu „Hronologija“ (14-19. str.), ali i tome kako je nastala, govorio je Željko Lončar, predavač na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, koji i vodi studio za grafički dizajn DAYDREAM.

Augmented Reality (AR) aplikaciju „Seoba na ekrane“ za android uređaje možete preuzeti besplatno putem ovog linka.

„Odravnjivanje“ (Unflattening) Nika Suzenisa prvi je dosad odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavila renomirana izdavačka kuća Harvard University Press, a srpski prevod, u aprilu 2016, Centar za promociju nauke. Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Univerzitetu Kolumbija, u Njujorku.

„Odravnjivanje“ je dobilo veliki broj nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje iz oblasti humanističkih nauka, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan. O mnogim detaljima u vezi sa ovim nesvakidašnjim izdanjem govorio je strip kritičar Nikola Dragomirović, saradnik Politikinog Zabavnika, nedeljnika Vreme i  časopisa Elementi.

Posetioci petog ČUMIĆ BOOK FEST-a, od 15. do 19. maja, imaju priliku da se upoznaju sa savremenim tokovima u književnosti i prisustvuju mnogobrojnim zanimljivim tribinama koje izlaze iz ovih okvira i zadiru u aktuelne društvene teme i teme iz kulture.

 

 

 

Ostale aktivnosti