CPN na Festivalu nauke

Centar za promociju nauke i ove godine učestvovao je na beogradskom Festivalu Nauke, jednom od najvećih festivala nauke u Evropirsz_img_7241-1

Ovogodišnji program trajao je od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom Sajmu, a postavku CPN posetioci su mogli videti u Hali 3. Tema ovogodišnjeg festivala bila je „Zemlja budućnosti“, a na našem štandu, shodno tome, predstavili smo reciklažu ideja kao jedan od osnovnih kocepata mejkers zajednice, koja oblikuje budućnost tehnike i tehnologije u sve većoj meri.

Posetioci Festivala na štandu CPN-a mogli su iz prve ruke iskusiti kako izgleda biti u mejkers prostoru. Pred njima  je bila mašina napravljena u okviru sekcije u Mejkes spejsu, ekstruder koji otpadnu plastiku sa tokom 3D štampe pretvara u filament za ponovno korišćenje. Pored nje stajao je 3D štampač, kojim su upravljali naučni demonstratori i članovi mejkers spejsa i objašnjavali princip i tehnologiju 3D štampe.

Mlađi posetioci su imali prilike da isprobaju 3D olovke – male ručne 3D printere kojima su crtali konstrukcije i pravili početne korake u mejkers zajednici. Uz njih, učenica Irena Stolić predstavila je svog robota, napravljenog takođe u okviru Mejkers spejsa. Ovaj robot potpuno automatski plete kikice i narukvice, koje su deca mogla da vide i dobiju.

Festival nauke ove godine, prema procenama organizatora, posetilo je preko 30 000 ljudi iz zemlje i regiona. Glavni program, pored institucija i fakulteta činili su i ekspertinejdžeri, kao i specijalni gosti iz čitavog sveta sa svojim naučnim šou programima, mašinama i radionicama.

rsz_img_7414

rsz_img_7459

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI