CPN na konferenciji EUSEA u Beču

Predstavnici CPN-a učestvovali su na konferenciji EUSEA, u Beču, 9. i 10. maja 2019. godine

U Beču je 9. i 10. maja održana međunarodna godišnja konferencija asocijacije EUSEA, čiji je CPN član. Ovogodišnja konferencija pod nazivom European Science Engagement Conference u prostorijama Vienna BioCenter-a otpočela je svečanim otvaranjem gde se učesnicima obratio predsednik asocijacije Markus Vajskopf.

Tokom dva dana je tim Centra za promociju nauke imao priliku da prisustvuje predavanjima u okviru programa Horizon talks, predstavljanju projekta i načinima njihovog finasiranja, interaktivnim radionicama, paralenim sesijama i drugim vidovima izlaganja učesnika. Kako je kultura naučne komunikacije bila fokus ovogodišnjeg događaja, kroz žive diskusije i inspirativne razgovore su razmenjivana iskustva, metodologije i alati koji ovu disciplinu čine relevantnom u prekograničnom, institucijalnom i individualnom kontekstu.

Konferenciju su prvi put zajednički organizovala tri partnera: EUSEA, OPEN SCIENCE i SCIENCE CENTER NETWORK, čiji su stručnost i entuzijazam doprineli još raznovrsnijem i izazovnijem sadržaju ovogodišnjeg programa.

Kao deo pretkonferencijskih aktivnosti, predstavnici Centra za promociju nauke su takođe posetili Naučnu sobu u Beču (Wien Wissens RaumVienna Knowledge°room), gde je održana interaktivna radionica u organizaciji   Asocijacije mreža naučnih centara Austrije (Association ScienceCenter-Netzwerk). Ova asocijacija je u proteklih pet godina razvila poseban koncept po kome implementira mini popup naučne centre, od kojih je jedan primer Naučna soba u Beču.

EUSEA (European Science Engagement Association) je međunarodna zajednica profesionalaca koji se bave javnim i građanskim angažmanom. Ovaj dinamičan savez ujedinjuje organizatore festivala nauke, naučne komunikatore, naučne centre, kao i institucije kulture širom Evrope.

 

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI