CPN na konferenciji EUSEA u Beču

CPN na konferenciji EUSEA u Beču

Predstavnici CPN-a učestvovali su na konferenciji EUSEA, u Beču, 9. i 10. maja 2019. godine

U Beču je 9. i 10. maja održana međunarodna godišnja konferencija asocijacije EUSEA, čiji je CPN član. Ovogodišnja konferencija pod nazivom European Science Engagement Conference u prostorijama Vienna BioCenter-a otpočela je svečanim otvaranjem gde se učesnicima obratio predsednik asocijacije Markus Vajskopf.

Tokom dva dana je tim Centra za promociju nauke imao priliku da prisustvuje predavanjima u okviru programa Horizon talks, predstavljanju projekta i načinima njihovog finasiranja, interaktivnim radionicama, paralenim sesijama i drugim vidovima izlaganja učesnika. Kako je kultura naučne komunikacije bila fokus ovogodišnjeg događaja, kroz žive diskusije i inspirativne razgovore su razmenjivana iskustva, metodologije i alati koji ovu disciplinu čine relevantnom u prekograničnom, institucijalnom i individualnom kontekstu.

Konferenciju su prvi put zajednički organizovala tri partnera: EUSEA, OPEN SCIENCE i SCIENCE CENTER NETWORK, čiji su stručnost i entuzijazam doprineli još raznovrsnijem i izazovnijem sadržaju ovogodišnjeg programa.

Kao deo pretkonferencijskih aktivnosti, predstavnici Centra za promociju nauke su takođe posetili Naučnu sobu u Beču (Wien Wissens RaumVienna Knowledge°room), gde je održana interaktivna radionica u organizaciji   Asocijacije mreža naučnih centara Austrije (Association ScienceCenter-Netzwerk). Ova asocijacija je u proteklih pet godina razvila poseban koncept po kome implementira mini popup naučne centre, od kojih je jedan primer Naučna soba u Beču.

EUSEA (European Science Engagement Association) je međunarodna zajednica profesionalaca koji se bave javnim i građanskim angažmanom. Ovaj dinamičan savez ujedinjuje organizatore festivala nauke, naučne komunikatore, naučne centre, kao i institucije kulture širom Evrope.

 

Ostale aktivnosti