CPN na konferenciji u Lozani

CPN na konferenciji u Lozani

Naučna novinarka Centra za promociju nauke prisustvovala je Svetskoj konferenciji naučnih novinara održanoj u Lozani, Švajcarska

 Preko 1200 naučnih novinara i komunikatora iz celog sveta kao i veliki broj predavača prisustvovalo je Svetskoj konferenciji naučnih novinara održanoj u periodu od 30.06. do 05.07.2019. godine u Lozani, Švajcarska.

Cilj konferencije bio je povezivanje naučnih novinara iz celog sveta kao i izveštavanje o važnim temama poput klimatskih promena, fake news-a, zagađenosti vazduha i vode i veštačkoj inteligenciji.

Tokom šest dana konferencije, predstavnica CPN-a prisustvovala je velikom broju predavanja, panel-diskusija, radionica, poseti CERN-u kao i sastanku Balkanske mreže naučnih novinara.

Tokom dana prekonferencije, 01. juna, u okviru Balkanske radionice naučnog novinarstva, prisutnima su se obratili naučni novinar i predsednik Udruženja italijanskih naučnih novinara Fabio Turone, predstavnik Istraživačkog centra Evropske komisije Marton Hajdu, naučni novinar iz Italije Niko Pitreli, televizijska naučna novinarka Renata Dacinger, naučni novinari iz Hrvatske Mićo Tatalović, Vedrana Simičević i Nenad Jarić Dauenhauer kao i novinarka iz Rumunije Aleksandra Nistaroi.

Glavne teme prepodnevnog dela prekonferencije ticale su se značaja naučnog novinarstva, načina pronalaska lokalno relevantnih tema, izveštavanja i pisanja naučnih priča kao i pokrivanja naučnih tema na televiziji. Predavači su takođe govorili o istraživačkom onlajn novinarstvu u oblasti medicine i savetima prilikom odabira tema za strane medije.

Tokom drugog dela dana prekonferencije bilo je više reči o frilens naučnom novinarstvu kao i etici u ovoj oblasti novinarstva nakon čega je usledilo svečano otvaranje Svetske konferencije naučnih novinara u Swiss Tech Convention Center-u (STCC).

Predstavnica CPN-a takođe je prisustvovala poseti CERN-u, najvećoj naučnoj laboratoriji na svetu osnovanoj 1954. godine s ciljem da ispita poreklo materije i pruži uvid u osnovne zakone prirode.

Tokom posete organizovane drugog dana konferencije, prisutni su imali priliku da vide jedan od najvećih detektora čestica ALICE (A Large Ion Collider Experiment) smešten 100 metara ispod površine zemlje.

Pored toga, maloj grupi naučnih novinara pružena je jedinstvena prilika da pristupe LHC tunelu (Large Hadron Collider). LCH predstavlja najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svetu smešten u kružnom tunelu dugačkom 27 kilometara koji se nalazi na dubini od čak 175 metara ispod francusko-švajcarske granice.

Tokom preostala tri dana konferencije predstavnica CPN-a prisustvovala je „Ručku u laboratoriji” (Lunch@Lab) sa psiholozima i istraživačima koji su govorili o mogućnostima primene koncepta argumentovane realnosti u naučne svrhe, ali i svrhe popularizacije nauke na najsavremenije načine.

Jedno od zanimljivijih predavanja ticalo se lažnih vesti (fake news) i tehnika prepoznavanja ovakvih sadržaja na internetu kao i praktičnih smernica za proveru izvora.

Tokom narednih dana održan je niz predavanja i radionica na temu klimatskih promena, zagađenosti okeana i ugroženosti biološke raznovrsnosti, dok je poslednjeg dana organizovano vođeno interaktivno predavanje o najčešćim novinarskim greškama. Tokom predavanja prisutni su pred kolegama imali prilike da javno iznesu najveće „pehove“ iz svoje profesionalne karijere.

Na samom kraju konferencije u svečanoj sali STCC-a objavljena je naredna zemlja koja će biti domaćin Svetske konferencije naučnih novinara – Kolumbija i ujedno izabrana nova predsednica Svetske federacije naučnih novinara, urednica i voditeljka Radio-televizije Srbije, Milica Momčilović.

Ostale aktivnosti