CPN na Sajmu knjiga

Na Sajmu knjiga u Beogradu, od 21. do 28. oktobra, na štandu CPN-a predstavljena su 872 izdanja naučnoistraživačkih organizacija   Posetioci Beogradskog sajma knjiga, od 21. do 28. oktobra, u Hali 2 na štandu Centra za promociju nauke moglu su da vide 872 naslova, koje su ove godine izdale naučnoistraživačke organizacije u Republici Srbiji. Ova izdanja dolaze od ukupno 102 izdavača, a među njima su najbrojnije institucije iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, koje tradicionalno objave najviše publikacija. Institucije koje su ove godine objavile najviše izdanja su Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu sa 55 i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu sa 35 izdanja, zatim Institut za političke studije sa 29 i Učiteljski fakultet iz Beograda sa 28 izdanja. Na štandu CPN-a biće predstavljeno i više od 100 publikacija Zadužbine „Andrejević“, specijalizovane za izdavanje naučnih dela, doktorskih, master, kao i drugih radova iz sfere nauke i obrazovanja. U Katalogu naučnih izdanja CPN-a našlo se ukupno dvanaest oblasti: biotehničke, društvene, medicinske, prirodno-matematičke, tehničko-tehnološke i humanističke nauke, zatim izdavaštvo univerziteta, Srpske akademije nauka i umetnosti, izdanja stručnih društava, Zadužbine „Andrejević“, Zavoda za intelektualnu svojinu, kao i publikacije Centra za promociju nauke, sa ukupno sedam ovogodišnjih izdanja. CPN je tako dao godišnji presek srpskog naučnog izdavaštva, kao i rada naučnih ustanova u Srbiji. Centar je, inače, preuzeo aktivnost predstavljanja i promocije naučnog izdavaštva kojom su se ranije isključivo bavila nadležna ministarstva. Štand CPN-a bio je mesto susreta naučnika, posetilaca zainteresovanih za nauku i, pogotovo, mlađe populacije, koju smo pokušali da privučemo ka naučnim temama i usmerimo ka naučnoj karijeri. To je bilo zgodno mesto i prilika za razgovore u kojima su učestvovali i eminentni domaći naučnici, autori izdanja koja promoviše CPN. Uz obilje publikacija, tokom Sajma knjiga na štandu CPN su svakodnevno organizovane brojne promocije naučnih izdanja, zatim radionice za decu školskog uzrasta iz različitih naučnih oblasti, kao i mnoštvo zanimljivih predavanja.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2017/18. Centar za promociju nauke predstavlja jedanaesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI