CPN-ov seminar u Smederevu

U subotu, 3. novembra, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu, realizovan je CPN-ov seminar za stručno usavršavanje nastavnika pod nazivom „Primena misaonih eksperimenata u nastavi“

Misaoni eksperimenti SD2

Centar za promociju nauke je ove godine po prvi put akreditovao jedan program za stručno usavršavanje nastavnika, koji je u skladu sa misijom i osnovnom delatnošću Centra – a to je naučna komunikacija u najširem spektru. Program stručnog usavršavanja pod nazivom „Primena misaonih eksperimenata u nastavi“ posvećen je komunikaciji i predavanju naučnih sadržaja, ali, ovoga puta, u kontekstu obrazovanja, odnosno nastave.

Seminar je u katalogu ZUOV-a zaveden pod kataloškim brojem 554 i akreditovan je za školsku 2018/2019, 2019/2020 i 2020/2021. godinu. Prioritetna oblast stručnog usavršavanja na koju se program odnosi jeste unapređivanje kompetencija nastavnika u oblasti planiranja i realizacije nastave orijentisane na ishode (podizanje nivoa metodičkih znanja relevantnih za ciljeve i ishode predmeta/oblasti).

Autori i realizatori ovog programa za stručno usavršavanje, dr Mašan Bogdanovski i Ivan Umeljić, upoznali su prisutne nastavnike sa primenom misaonih eksperimenata u nastavi raznih predmeta, kao i sa načinima na koje oni mogu da se iskoriste kao efikasno sredstvo kod različitih metoda predavanja i usvajanja gradiva, naročito prilikom učvršćivanja i retencije znanja. Kroz izlaganje inspirativnih misaonih eksperimenata kao što su  „Lajbnicova mašina“, „Meri, briljantni naučnik za nauku o bojama“, „Nejgelov slepi miš“ „Kineska soba“, „Veo neznanja“, „Gavagai“, „Nozikov Vilt Čemberlen“ i mnogih drugih, predavači su predstavili njihov potencijal za inoviranje u raznim sferama nastave, obrazovanja i vaspitanja.

Seminaru je prisustvovalo 30 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Smedereva i okoline..

Naredni CPN-ov seminar za stručno usavršavanje nastavnika „Primena misaonih eksperimenata u nastavi“ održaće se 15. decembra u organizaciji Centra za stručno usavršavanje u Kikindi.

Više detalja o seminaru možete pronaći na posebnoj internet stranici.

Misaoni eksperimenti SD

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI