CPN u novoj COST akciji

CPN se uključio u još jednu aktivnost sa ciljem da proširi naučnu pismenost u Srbiji, pre svega u oblasti evolucione biologije

cost

Tim Centra za promociju nauke priključio se još jednoj COST akciji. EuroScitizen – Building on scientific literacy in evolution towards scientifically responsible Europeans teži tome da poveća naučnu pismenost u Srbiji, pre svega u oblasti evolucione biologije. Pored CPN-a, u akciji učestvuju timovi iz ukupno 30 zemalja. Ova aktivnost započeta je u septembru 2018, a traje sve do septembra 2022. godine.

Problem nivoa naučne pismenosti posebno je uočljiv poslednjih godina. U evropskim i svetskim okvirima suočavamo se sa ozbiljnim izazovom – uprkos proklamovanom poverenju u nauku, u javnosti su sve očigledniji širenje i prihvatanje pseudonaučnih stavova, kao i relativizacija naučnih rezultata i koristi nauke za društvo. Nespremnost jednog dela javnosti da iz ponuđenog obilja informacija kritički izdvoji verodostojne, naučno utemeljene i one zaista korisne, u velikoj meri je posledica nepoznavanja naučnih mehanizama.

Naučna pismenost u oblasti evolucije izuzetno je značajna kada je reč o tumačenju informacija, razumevanju problema i donošenju odluka o društveno važnim temama kao što su klimatske promene, evolucija rezistencije na antibiotike i pesticide, bezbednost hrane ili očuvanje biodiverziteta.

EuroScitizen podrazumeva uključivanje i koordinisani rad različitih grupa – istraživača u evolucionoj biologiji, stručnjaka u muzejima i naučnim centrima, naučnih edukatora i komunikatora, i drugih. Plan je da se udruživanjem istraživačkog i obrazovno-komunikacijskog iskustva različitih aktera napravi model koji će podstaći naučnu pismenost u oblasti evolucione biologije, a koja može biti primenjiva i u drugim naučnim oblastima. Deo zadataka odnosi se i na povećanje učešća istraživača u ovoj aktivnosti.

Tim CPN-a će se angažovati na podsticanju pismenosti u oblasti evolucione biologije, kao modela za naučnu pismenost, na različitim nivoima i u različitim starosnim grupama, od mlađeg uzrasta do trećeg doba, a posebno među školskom decom, s obzirom na višegodišnje radioničarsko iskustvo.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI