CPN tribina o HAARP-u

CPN tribina o HAARP-u

Na CPN tribini „HAARP i druge zablude o nauci“, povodom Dana nauke, zabeležena do sada najveća poseta Naučnom klubu

_MMM4432

Nacionalni Dan nauke se u Srbiji obeležava svake godine 10. jula od 2011. godine. Ove godine Centar za promociju nauke je nizom aktivnosti obeležio Teslin rođendan, a najveću pažnju publike je izazvala tribina „HAARP i druge naučne zablude“, održana u CPN Naučnom klubu, od 19 časova.

O tome da li HAARP projekat zaista utiče na promene klime, kao i koje su to sve široko rasprostranjene zablude u nauci, govorila su tri naša izuzetno poznata naučnika i popularizatora nauke: dr Milan Ćirković, astrofizičar, dr Oliver Tošković, psiholog, i dr Milovan Šuvakov, fizičar. Moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević.

Nakon niza spekulacija i kvazinaučnih izveštaja koji su, tokom katastrofalnih poplava, Srbiju i region zasipali u maju mesecu, javnost je konačno dobila priliku da čuje detaljna objašnjenja i odgovore na pitanja koja su zbunjivala građanstvo.

_MMM4402

„Bilo koja pojedinačna termoelektrana, bilo gde u svetu, uključujući i TE ’Nikola Tesla’ u Obrenovcu, ima veći uticaj na klimu, u smislu da emituje više energije i gasove ’staklene bašte’ koji mogu da zarobe više solarne energije nego tri megavata koliku snagu ima HAARP antena“, istakao je dr Milan Ćirković.

„Mi sada primećujemo posledice uglja, nafte, benzina, kerozina i ostalih stvari koje su spaljivane pre 30 godina. Ono što se spaljuje danas videće se za 20-30 godina i imaće, vrlo verovatno, istinski katastrofalne posledice“, smatra Ćirković.

_MMM4458

_MMM4433

„Te antene su napravljene i uperene tako da mogu da, istovremeno emitujući signal i koristeći se pojavom koja se zove interferencija, usmereno emituju snop kratkih talasa ka nebu“, rekao dr Milovan Šuvakov.

„Sami ciljevi ovog projekta su raznorazni: ima tu naučnih primena i primena koje zaista imaju vojnu upotrebu, ali se konkretno odnose na komunikacije sa nekim udaljenim podmornicama i sl. Dakle, ne postoje ni potencijalne šanse da se ovo postrojenje koristi za ovo što imamo prilike da čitamo u našim medijima“, objasnio je Šuvakov.

_MMM4460

„Najbolji primer nastanka jedne teorije zavere je igra gluvih telefona“, rekao je dr Oliver Tošković, koji je angažujući deo publike na jednostavnom primeru pokazao kako nastaju teorije zavere.

Probajte da priču koju ste čuli prepričate sledećem sagovorniku putem pantomime, te vidite kako će nakon nekoliko nizova interpretacija naredni sagovornik razumeti početnu priču. Obično se usput suština izgubi, a novi umetnuti detalji dobiju na značaju.

_MMM4431

_MMM4419

Prepuna sala CPN Naučnog kluba je u nekoliko navrata odjekivala aplauzima kojima su pozdravljane izjave učesnika tribine. Tiribinom o HAARP-u završena je sezona CPN tribina koje će nakon kraće letnje pauze ponovo biti organizovane, kako u Naučnom klubu u Knez Mihailovoj ulici tako i u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

_MMM4389

Istražite više o Danu nauke 2014.

Ostale aktivnosti