CPN u Bonu

Radionica posvećena pripremi aplikacije u okviru novog RRI poziva evropskog programa Horizont 2020 održana je u Bonu, uz učešće predstavnika Centra za promociju nauke

aerial of Bonn, the former capital of Germany

U organizaciji Science Shop-a iz Bona, predstavnici osam evropskih organizacija iz pet zemalja okupili su se kako bi zajednički osmislili elemente aplikacije kojom se konkuriše za sredstva u okviru novog poziva za implementaciju koncepta Odgovornog istraživanja i inovacija (engl. Responsible Research nad Innovation RRI). Cilj poziva jeste rešavanje gorućih pitanja na širem evropskom tlu korišćenjem RRI pristupa i resursa.

Science Shop iz Bona, s kojim je Centar zajedno učestvovao u velikom evropskom projektu RRI Tools, na čelu je niza nevladinih organizacija širom, pre svega, Zapadne Evrope, koje svojim delovanjem povezuju naučni sektor, donosioce odluka i političke činioce, s najširim krugom građana. Njihova misija rada se zasniva na pomoći zajednici u rešavanju konkretnih problema primenom naučnih znanja i metodologije, uz korišćenje istraživačke infrastrukture i savremenih rezultata.

highlightz - Fassadengestaltung

Praksa organizacije ovakvih radionica u ranoj fazi pripreme aplikacija za nove pozive, na kojima se definišu ciljevi, zadaci, timovi i zaduženja, pokazuje se izrazito uspešnom i korisnom. Prethodni put, predstavnici Centra su učestvovali na sličnom događaju na Univerzitetu u Kleveu, takođe u Nemačkoj, u okviru pripreme projekta NUCLEUS koji je ipak ostao izvan domašaja CPN-a.

Više o Science Shop-u iz Bona saznajte na: wilabonn.de/en/

Više o Univerzitetu u Kleveu saznajte na: hochschule-rhein-waal.de/en

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI