CPN u Nišu

CPN je i ove godine podržao jedan od najvećih festivala nauke u jugoistočnoj Srbiji, „Nauk nije bauk“ sapunica Ovogodišnji, šesti festival nauke „Nauk nije bauk“, održan je na Elektronskom fakultetu u Nišu, u trajanju od 28. do 29. marta 2014. Festival je otvorio gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić, nekadašnji učenik Gimnazije koja je glavni organizator festivala. Podršku festivalu nauke dali su Centar za promociju nauke, Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo omladine i sporta, Regionalna privredna komora, niška školska uprava, Centar za istraživanje SANU i Univerzitet u Nišu. Učesnici festivala su 11 osnovnih i 15 srednjih škola i 21 visokoškolska ustanova. balonCentar za promociju nauke se predstavio mobilnim planetarijumom, koji je posetilo 500 đaka iz čitavog regiona, kao i eksponatom Balon od sapunice. Festival nauke „Nauk nije bauk“ održava se svake godine u Nišu. Ideja o festivalu potiče od Marije Stanojević, tada učenice III-8, specijalnog odeljenja za talentovane matematičare, koja je predložila da se u njihovoj Gimnaziji „Svetozar Marković“, koju pohađa oko 1000 učenika, održi festival nauke po ugledu na beogradski. Prve godine je domaćin bila Gimnazija, ali je festival veoma brzo počeo da raste i već naredne godine je preseljen u Beli hol Doma vojske. Takođe, produžen je na dva dana. Četvrti i peti festival održani su na Elektronskom fakultetu u Nišu, a posećtilo ih je preko 18.000 ljudi. Organizatori festivala su istakli kako je ovogodišnji broj posetilaca prevazišao prethodne rekorde. planetarijum

Foto: Aleksandar Jovanović i Ana Jovanović

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI