CPN u Žitorađi

U sredu, 7. marta, u OŠ Toplički heroji u Žitorađi predstavljeni su evropski projekti  koji promovišu nove koncepte u STEM obrazovanjuDSC_0299
Centar za promociju nauke je u sredu, 7. marta, održao radionicu u OŠ Toplički Heroji u Žitorađi u okviru koncepta Naučno obrazovanje za odgovorno društvo. Na radionici nastavnici osnovnih škola iz Žitorađe i okoline imali priliku da se upoznaju sa novinama u STEM (engl: Science, Technology, Engineering, Math – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanju kroz 4  evropska projekta u kojima je Centar partner.

Nastavnici su imali prilike iz prve ruke da čuju od Scientix ambasadora i nastavnice matematike iz OŠ Toplički heroji, Anice Tričković, više o mogućnostima koje nudi  Scientix projekat. Scientix predstavlja najveću mrežu nastavnika prirodnih nauka iz Evrope i shodno tome pruža mogćnost za saradnju i razmenu iskustava sa kolegama. Ova mreža dodatno nudi i veliki broj različitih besplatnih nastavnih resursa dostupnih onlajn za korišćenje zainteresovanim pojedincima. Takođe, prisutnima su se ispred Centra, koji će biti nacionalna kontakt tačka za Scientix projekat za period 2017–2019., obratili Dobrivoje Lale Erić i Marjana Brkić, koji koordiniraju ovaj projekat za Srbiju.

Na radionici je predstavljen i CREATIONS projekat, koji podstiče interdisciplinaru saradnju nastavnika različitih predmeta na polju kreiranja inovativnih STEM pristupa nastavi. Učesnici radionice su upoznati i sa mogućnostima koje nude Hypatia i STEM School Label, evropski projekti. Hypatia projekat ima za cilj razbijanje akademskih rodnih stereotipa koji predstavljaju prepreku devojkama i devojčicama da odaberu karijere iz STEM oblasti, dok STEM School Label evropski projekat će utvrditi kriterijume za akreditovanje škola na evropskom nivou koje su primenile inovativne kurikulume u nastavi iz prirodno-matematičkih oblasti.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI