Creations i Hypatia na Sajmu tehnike

Učenici škole Petro Kuzmjak 21.maja posetili Sajam tehnike

DSC_0334

Učenici škole ”Petro Kuzmjak” iz Ruskog Krstura su 21.maja imali priliku da posete Sajam tehnike i tehničkih dostignuća. Poseta je organizovana kao deo aktivnosti u okviru projekata Creations i Hypatia, u koje je Centar za promociju nauke uključen kao inicijalni partner.

Tokom obilaska štandova i upoznavanja sa sajamskim eksponatima, učenike je ugostila kompanija TEXIMP. Direktor kompanije je objasnio i demonstrirao učenicima principe rada mašina i eksponata.Učenici su se upoznali sa radom naučnika i stručnjaka čiji su proizvodi i tehnološka rešenja predstavljeni na sajmu.

Nakon posete, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke održane su Hypatia radionica i Creations nastup učenika iz Ruskog Krstura. Tom prilikom, učenici su se prvo upoznali sa temama kojima se bavi projekat Hypatia, a koje imaju za cilj da se  uklone rodni i bilo kakvi drugi stereotipe kada su nauka i odabir naučne karijere u pitanju. Creations nastup predstavio je krajnji deo implementacije projekta, i to deo pedagoškog okvira koji je osmislila njihova nastavnica matematike Natalija Budinski. Na nastupu su učenici vršnjacima i publici pokazali drugu – kreativnu stranu programiranja, i predrstavili algoritam sortiranja putem plesa. Ovim nastup učenici su zaokružili svoj tromesečni rad na Creations projektu.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI