Dan nauke 2016.

U nedelju, 10. jula, Centar za promociju nauke je obeležio Dan nauke

_MMM5415

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, u Srbiji je 10. jula obeležen Dan nauke. Tim povodom Centar za promociju nauke pripremio je raznovrstan program u Naučnom kamionu ispred Tržnog centra Ušće.

U prepodnevnim časovima Naučni kamion je posetio Viktor Nedović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za međunarodnu saradnju. Direktor centra za promociju nauke, Nemanja Đorđević, i rukovodilac Sektora za programske aktivnosti, Tanja Adnađević, su tokom obilaska Kamiona detaljnije upoznali Nedovića sa programom koji se ove godine uočio Dana nauke odvijao u okviru međunardonog projekata ”Noć istraživača”.

Rukovodioci i koordinatori svih sektora Centra za promocije nauke su u 12 časova predstavili rezultate svog rada u periodu između dva Dana nauke. Tom prilikom je posebno istaknut značaj otvaranja Naučnih klubova, uspešna prva godina časopisa Elementi, i učešće na međunarodnom projektu RRI Tools.

Direktor CPN-a, Nemanja Đorđević, govorio je o rezultatima godinu dana nakon što je došao na čelo ove ustanove, kao i o planovima za budućnost. U Naučnom kamionu je zatim održana i svečana sednica Upravnog odbora Centra za promociju nauke.

_MMM5453

U popodnevnim časovima počeo je program namenjen publici svih uzrasta, a najviše su uživali najmlađi posetioci Naučnog kamiona. Naučni demonstratori CPN-a su izveli nauku na ulicu pokazaujući u okviru Science Busking-a različite jednostavne eksperimente iza kojih se krije nešto složenija nauka.

U samom Kamionu posetioci su mogli da se oprobaju u različitim matematičkim i načunim mozgalicama i da učestvuju na radionicima na kojima su imali priliku da naprave svoj vetrokaz i ram za oblake.

_MMM5503

Sa prvim mrakom plato ispred Naučnog kamiona pretvorio se u malu astronomsku opservatoriju, a posetioci su pomoću teleskopa mogli da posmatraju Mesec i neke od planeta što je izazvalo veliku pažnju. Vladalo je i veliko interesovanje za kviz ”Istraži, pokaži, odgovore potraži” u kome su svi pristuni mogli da krenu u naučnu potragu za blagom tako što su ih QR kodovi vodili do novih pitanja i novih lokacija sve dok ne stignu do nagrade.

Program je trajao sve do 22 časa, a kao i prethodnih dana, posetioci su mogli da vide izložbu ”Krvava istorija roda Homo” i na taj način bliže upoznaju temat petog broja časopisa Elementi.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI