Elementi u Subotici

U Subotici je održana promocija petog broja časopisa Elementi.

IMG_20160929_163745

U četvrtak, 29. septembra, održana je promocija časopisa Elementi u Subotici. Predstavljanje petog broja časopisa održano je u Naučnom kamionu, koji je u poseti Subotici bio od 26. do 29. septembra, nakon što je tokom leta, kao najava Noći istraživača, gostovao u Beogradu, Senti i Ćupriji.

Na promociji su, pred mnogobrojnom publikom, govorili Ivana Horvat, Tijana Marković i Nikola Zdravković, naučni novinari u redakciji časopisa.

Nikola Zdravković, predstavio je temat poslednjeg broja časopisa, „Krvava istorija roda Homo“. Peti broj Elemenata se okreće našoj praistoriji, i postavlja pitanje: zašto smo jedini pripadnici roda Homo? Zašto su sve druge vrste ovog roda izumrle, od kojih su mnoge, po poslednjim naučnim saznanjima, nestale pre samo sto hiljada godina, i manje?

Pored naših izumrlih rođaka, novi Elementi se bave nizom drugih zanimljivih tema: od matematike iza Borhesove Vavilonske biblioteke, preko svakodnevice iz ugla verovatnoće, do planete šećera i astronomije Edgara Alana Poa. Čitaoci u petom broju dobijaju na poklon 3D naočare i ilustraciju Vavilonske biblioteke, osmišljenu po Borhesovim uputstvima.

Tijana Marković govorila je o istoriji verovatnoće i o tome kako se ona razvila zahvaljujući jednom od najvećih ljudskih poroka, klađenju.

Ivana Horvat je zaintrigirala posetioce svojom pričom o proizvodnji šećera i tome zašto slatkiši kod ljudi izazivaju neopisivu sreću nakon konzumiranja.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI