Izložba o Milankoviću

Izložba o Milankoviću

U petak, 10. maja, u Galeriji nauke i tehnike SANU, otvorena je izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića“

Na otvaranju su govorili akademik Zoran Petrović, direktor Galerije nauke i tehnike SANU, mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja „Milutin Milanković“ i dr Marko Krstić, v.d. direktora Centra za promociju nauke. Događaj je moderirala dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora programskih aktivnosti.

Kroz ovu postavku posetioci će imati priliku da upoznaju nekoliko strana ličnosti Milutina Milankovića i uvide koliko je neizbrisiv trag koji je ostavio u svakoj oblasti kojom se bavio.

Pored toga što je bio profesor, Milutin Milanković bio je i večiti đak, naučnik koji je objasnio teoriju nastajanja ledenih doba, vrhunski građevinski inženjer, školovan u uglednoj Bečkoj tehničkoj školi, prvi srpski doktor nauka u ovoj oblasti, nekadašnji direktor Astronomske opservatorije u Beogradu, profesor nebeske mehanike, teorijske fizike i racionalne mehanike.

Izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića“ jedan je od programa organizovanih u okviru nacionalne naučnopopularne manifestacije Maj mesec matematike koja će za posetioce biti otvorena do kraja meseca.

Ostale aktivnosti