CPN izložba „Peti izveštaj“

U Galeriji nauke i tehnike SANU, Centar za promociju nauke 23. decembra otvorio izložbu o klimatskim promenama.

DSC_0041

Uz podršku međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC), Centar za promociju nauke i nevladina organizacija Jedan stepen organizovali su naučnopopularnu izložbu pod nazivom „Peti izveštaj“.

Izložba je svečano otvorena u utorak, 23. decembra u 19 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Tom prilikom, brojnoj publici su se obratili Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke i akademik Zoran Petrović, direktor Galerije nauke i tehnike SANU. Oni su pozdravili goste i govorili o važnosti ove teme za čitavo društvo.

Na otvaranju je govorio i Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu i novoimenovani predstavnik u Objedinjenom istraživačkom centru (JRC, Joint Research Center).

DSC_0145

DSC_0103

Na izložbi su predstavljeni su poslednji rezultati naučnih istraživanja o globalnom zagrevanju, stanju i projekcijama budućeg ponašanja klimatskog sistema planete Zemlje.

Pored brojnih ilustrativnih informacija iz Petog izveštaja IPCC-ija, posetioci mogu da pogledaju i filmske projekcije o klimi, kao i vizualizacije više klimatskih modela.

Sam Peti izveštaj, objavljen u tri dela, krajem 2013. i poečtkom 2014. predstavlja dokument koji daje najdetaljniji presek znanja o klimatskim promenama danas.

DSC_0197

DSC_0185

Izložba je otvorena do 22. januara 2015, a tokom nje, organizovano je predavanje Đorđa Samardžije 15. januara, kao i tribina o klimi Zapadnog Balkana 21. januara. Oba događaja počinju u 18 časova.

Izložba je još jedan korak u seriji naučnopopularnih aktivnosti Centra povodom klimatskih promena ove jeseni i nastavak saradnje sa IPCC-ijem i ekološkim organizacijama.

Naime,  u Naučnom klubu CPN-a je 4. decembra po prvi put gostovao IPCC u Srbiji – na radionici koju su zajedno organizovali CPN i Jedan stepen govorili su stručnjaci sa Univerziteta u Insbruku, Lundu i Lajpcigu.

DSC_0076

DSC_0063

Istražite više o Petom izveštaju

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI