Susret naučnih novinara

Redakcija časopisa Elementi gostovala je na ovogodišnjoj Evropskoj konferenciji naučnih novinara u Kopenhagenu, gde je imala priliku da organizuje sopstvenu panel-diskusiju

123

Na ovogodišnjoj Evropskoj konferenciji naučnih novinara (ECSJ2017), održanoj od 26. do 30. juna, na Univerzitetu za informacione tehnologije u Kopenhagenu, gostovali su Ivana Horvat i Nikola Zdravković iz Centra za promociju nauke, kao pomoćnici urednika časopisa Elementi.

Na konkursu koji je trajao tokom proleća Elementi su dobili priliku da na konferenciji organizuju panel-diskusiju pod nazivom „Da li autorski tekstovi preuzimaju primat nad vestima?“. Tema diskusije bila je tendencija savremenih naučnopopularnih časopisa da akcenat stavljaju na reportaže i eseje nasuprot izveštavanju i vestima o novim otkrićima ‑ pod pretpostavkom da današnji čitaoci zahtevaju da saznaju vesti mnogo brže no što štampani mediji mogu da ih isporuče, ali da će odvojiti novac za „dobru priču“.

Diskusiju je osmislila i vodila Ivana Horvat, a pored Nikole Zdravkovića, u njoj su učestvovali Volfgang Gede, naučni novinar iz Nemačke koji radi u Kolumbiji, član Upravnog odbora Svetske federacije naučnih novinara, kao i Mićo Tatalović, urednik vesti u jednom od najpopularnijih naučnopopularnih časopisa na svetu, britanskom New Scientist-u.

Nikola Zdravković je učestvovao i na panel-diskusiji o stanju naučnog novinarstva u istočnoj Evropi, koju su organizovali novinari iz Rumunije Aurel Marin i Aleksandra Nistoroiu.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2017/18. Centar za promociju nauke predstavlja jedanaesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI