O Kvantnoj muzici u SANU

U sredu i četvrtak, 21. i 22. marta, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, održana je konferencija o Kvantnoj muzici, na kojoj su govorili najpoznatiji svetski kvantni fizičari

Andrew_

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u okviru projekta Kvantna muzika (Quantum Music), 21. i 22. marta, Muzikološki institut SANU i Centar za promociju nauke organizovali su konferenciju o Kvantnoj muzici i temama u vezi s ovim projektom.

Na konferenciji su govorili neki od najpoznatijih kvantnih fizičara iz raznih krajeva sveta, između ostalih i Vlatko Vedral, profesor na Univerzitetu Oksford, Kjara Marleto sa Univerziteta Oksford, Klaus Molmer, profesor na Univerzitetu Arhus i najveći popularizator kvantne fizike u Danskoj, i Endru Garner iz Centra za kvantne tehnologije u Singapuru.

Vlatko 3

Pored fizičara, publika u SANU imala je prilike da se sretne i sa muzičarima, muzikolozima, kompozitorima i inženjerima koji su osmislili hibridni klavir u okviru projekta Kvantna muzika, a svoje viđenje povezanosti nauke i muzike predstavili su i Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji čine LP Duo, a jedni su od inicijatora projekta.

Klaus Molmer

Projekat Kvantna muzika u sebi povezuje svetove muzike, novih naučnih tehnologija i kvantne fizike, a predstavljen je tokom jesenje turneje u nekoliko evropskih gradova (Hag, Ljubljana, Arhus, Kopenhagen, Beograd).

 

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI