Maj mesec matematike 2015.

Maj mesec matematike 2015.

Uz zvuke bubnjeva, u matematičkom ritmu, 5. maja otvoren četvrti M3 koji na 12 lokacija organizuju CPN i MI SANU pod sloganom „Ritam matematike“

Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti od 5. maja do 5. juna 2015. organizuju nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju „Maj mesec matematike“ (M3).

Tema ovogodišnjeg M3 je „Ritam matematike“, a izložbe, radionice i predavanja posvećene su vezi matematike, muzike, kreativnosti i ljudske svakodnevice.

Manifestaciju je u utorak, 5. maja, u Galeriji RTS-a otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Srđan Verbić.

_MMM0516

_MMM0479

Četvrti M3 se prostire na najviše lokacija do sada – popularne matematičke postavke nalaziće se na čak 12 lokacija samo u Beogradu, a u manifestaciju se uključilo više od petanest gradova širom Srbije.

Pored pokroviteljstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, „Maj mesec matematike“ je ove godine okupio više od 20 partnera.

_MMM0523

_MMM0529

Četvrti M3 je u celom gradu. Tokom maja meseca, matematika će biti dostupna na svakom koraku – u gradskim prostorima kao što su Galerija nauke i tehnike SANU, Galerija RTS-a, Dom omladine, Studentski kulturni centar, Dečji kulturni centar  i Kolarčev narodni univerzitet, ali i na Matematičkom fakultetu i Matematičkoj gimnaziji.

Na samom kraju manifestacije, Centar za promociju nauke otvara i popularni Naučni klub CPN na novoj lokaciji, na Akademskom platou, koji sedi fizički na korak bliže znanju.

_MMM0440

_MMM0543

Četvrti M3 se proteže na ceo mesec. Svake nedelje tokom maja, u Beogradu se otvara bar po jedna interaktivna matematička izložba:”Vizualna matematika” 5. maja, ”Brojevi” i ”Svet zvuka” 12. maja, ”Art(o)physics” 18. maja i ”Matematika na ulici” 20. maja.

Maj mesec matematike obuhvata više od 25 zanimljivih radionica za školsku decu, više od 30 predavanja i tribina, kao i obilje pratećih programa.

_MMM0536

_MMM0412

Četvrti M3 donosi i dodatne sadržaje – uz ovu manifetsaciju, CPN objavljuje knjugu ”Nedovršena igra” Kita Devlina, kao i posebnu publikaciju ”Brojevi”. Inače, gost manifestacije je holandski umetnik i matematičar Rinus Rulofs.

„Maj mesec matematike“ je manifestacija koju su 2012. godine pokrenuli CPN i MI SANU, sa idejom da podstaknu interesovanje za predmet koji su, prema istraživanju percepcije nauke iz te godine, učenici smatrali najomraženijim u školama.

Prve tri M3 manifestacije okupile su ogroman broj partnera, medija, ali i publike – M3 izložbe je prethodnih godina obilazilo od 100.000 do 120.000 ljudi.

Baner 3

Istražite više na sajtu manifestacije m3.rs

Ostale aktivnosti