Matematički šou

U utorak, 16. maja, u Beogradu je održan prvi Matematički šou sa učesnicima iz Srbije i inostranstva

_MMM8463

U okviru manifestacije Maj mesec matematike, u utorak, 16. maja održan je prvi Matematički šou u Srbiji. U punoj Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu matematičari i populizatori matematike su predstavljali ovu disciplinu na zanimljiv i neuobičajen način u programu koji je trajao više od pet časova.

_MMM8519

_MMM8686

_MMM8592

U programu su učestvovali Džejms Tenton, koji se bavi popularizacijom nauke ali i reformom nastave, Kolm Malkahai, matematičar akademik i mađioničar amater, Ben Sparks, koji se osim matematikom bavi i muzikom, Kolin Rajt poznat po spajanju matematike i žongliranja, Kristof Fenjesi, filozof i umetnik koji se bavi matematikom, Oliver Tošković, psiholog koga u matematici najviše zanima kako je opažamo, i Dragan Mašulović, matematičar koji se bavi promocijom matematike.

Program je vodio Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, a program je održan na engleskom jeziku uz obezbeđen prevod ali i striming za one koji nisu mogli da prisustvuju. U pauzama su posetioci mogli da uživaju u naučnom baskingu zajedno sa CPN demonstratorima.

_MMM8599

_MMM9100

_MMM8564

Kroz interaktivna i zabavna predavanjima učesnici su posetiocima otkrili kakva se matematika krije u svakodnevnim situacijama i igrama i koliko brojevi ili geometrijski oblici mogu biti zabavni.

Publika je uz učesnike otkrivala koliko verovatnoća može biti neintuitivna, šta je teorija haosa, kakva se matematika krije iza žongliranja ili trikova sa kartama, kako naša čula reaguju na matematiku i kako tačke eksplodiraju.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2017/18. Centar za promociju nauke predstavlja jedanaesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI