Međunarodna konferencija art+science:makers

Međunarodna konferencija art+science:makers održana je 14. novembra na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

a+s+m konf 1

Treću godinu zaredom Centar za promociju nauke organizovao je jednomesečni program posvećen spoju nauke i umetnosti. Otvaranjem izložbi, 13. novembra, svečano je započela ovogodišnja art+science+makers manifestacija. Centralni događaj bogatog programa manifestacije, svakako je predstavljala međunarodna konferencija art+science:makers održana 14. novembra na Fakultetu dramskih umetnosti, Unirveziteta umetnosti u Beogradu.

Interesovanje za konferenciju bilo je veliko, uz više od 300 elektronskih prijava. Skup je bio besplatan ali zbog ograničenih kapaciteta izvršena je stroga selekcija i konferencija je bila otvorena samo za 200 učesnika. Sa više od 40 internacionalnih govornika od SAD do Gruzije, gust program konferencije bio je strukturiran tako da su na početku i kraju organizovane dve plenarne sesije, dok su program između činile tri paralelne sesije. Posebno, domaćini sa FDU-a organizovali su za ograničen broj unapred prijavljenih, obilazak Laboratorije interaktivnih umetnosti, prezentaciju doktorskog rada Mine Cvetinović Pavkov pod nazivom ”Virtuelni glumac” kao i ture po zgradi fakultetu pod nazivom – Fakultet dramskih umetnosti: 70 godina pozorišta, filma, radija i televizije.

a+s+m konf 2 (1)

Posetioci i predavači na konferenciji činili su zanimljivu mešavinu umetnika, naučnika, mejkera i predstavnika uglednih organizacija i institucija, poput Ars elektronike iz Linca, univerziteta u Beču, Barseloni, Briselu i Bristolu, i najznačajnijih domaćih aktera. Predstavljeni su novi uvidi i inspirativni primeri interdisciplinarne saradnje nauke i umetnosti. Pod kapom mejkers kulture tokom konferencije pokrenuta su brojna pitanja i diskusije. Razmatrana je sama priroda i raznovrsni modeli art+science kolaboracija, pitanje razvoja publike i brisanja granica među disciplinama, kao i integracija inovativnih i kreativnih praksi u formalne obrazovne procese.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI