Najlepša knjiga Sajma

Najlepša knjiga Sajma

CPN izdanje ”Doktorati u prozi: ilustrovane priče” dobilo je nagradu ”Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

[:]22791805_1724704437562756_3700871798849822624_o

Na ovogodišnjem 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu izdanje Centra za promociju nauke ”Doktorati u prozi: ilustrovane priče”, autora Nikole Zdravkovića i Ivana Umeljića, koje je grafički opremila Milena Savić, dobilo je prestižnu nagradu ”Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu.

Nagradu je na ceremoniji, održanoj 26. oktobra, uručio predsednik žirija, čuveni ilustrator i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Jugoslav Vlahović, a osim njega u žiriju su bile i Tijana Kojić i Olivera Batajić Sretenović, docentkinje na FPU. Svoju jednoglasnu odluku žiri je obrazložio rečima:

„Knjiga ‛Doktorati u prozi’ svojim izgledom, osim što privlači pažnju, predstavlja dobar primer savremenog grafičkog oblikovanja. Efektno tipografski rešena ilustracija na koricama pravi zanimljivu igru između apstraktnog i čitljivog, a izbor taktilnog materijala budi poseban odnos prema knjizi. Svedeni kolorit sa korica nas potom uvodi u knjižni blok gde tekst prate trioton ilustracije koje najavljuju tekst i korespondiraju sa prelomom, jasno definisanim, geometrijski komponovanim u belini strane. Ta belina obogaćena je finim izborom papira, boje ljuske jajeta, po davnašnjim pravilima opreme knjige. U ovoj knjizi zastupljeno je više ilustratora, što na prvi pogled nije primetno, iako su u izrazu različiti i autentični. Njihov rad drži knjigu u čvrstoj stilskoj formi i ne remeti njen tok. Celine u knjizi jasno su odvojene, čemu je pomogla tipografska hijerahija dosledno sprovedena. Mišljenja smo da je ovo ubedljivo grafičko rešenje doprinelo još zanimljivijem doživljaju neobično osmišljene teme ove knjige.“

Ova nagrada predstavlja veliki uspeh za knjigu koja je osmišljena kao eksperiment u naučnoj komunikaciji, a na kojoj je, pored dvojice autora i art direktorke, radilo još deset ilustratora iz pet zemalja, u saradnji sa jedanaest domaćih istraživača koji su svoje doktorske disertacije odbranili u poslednjih pet godina.

Ostale aktivnosti