Otvorena CPN tribina

Tribina „Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji“ koju je Centar za promociju nauke organizovao 5. maja u Parobrodu izazvala je ogromnu pažnju medija i naučnika

_MMM4323

U gotovo vanrednoj situaciji za naučnike u Srbiji, Centar za promociju nauke organizovao je vanrednu, Otvorenu CPN tribinu “Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji?”.

Tribina je održana u četvrtak, 5. maja, u 15 časova,  u holu UK Parobrod u Beogradu. Uz druge brojne programe namenjene opštoj populaciji, Otvorena CPN tribina je bila usmerena ka naučnoj zajednici, kao jedna moguća prilika za javni dijalog o nauci.

Događaj je izazvao ogromno interesovanje i prostor u kome je tribina organizovana bio je suviše mali za sve zainteresovane naučnike i predstavnike medija. Na portalu Elementarijum, uz podršku produkcije Tajmlajn, mogao se pratiti video prenos koji je, inače, oborio sve rekorde gledanosti dosadašnjih video-striminga CPN.

Na tribini su govorili: dr Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; akademik Zoran Popović, potpredsednik SANU; dr Aleksandra Pavićević, sa Etnografskog instituta SANU, kao predstavnik Zajednice instituta Srbije; dr Vesna Miletić iz Pokreta ”Spasimo nauku” i dr Đurđica Jovović iz Sindikata nauke. Moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke.

_MMM4334

_MMM4344

U uzavreloj atmosferi, vodila se dvočasovna diskusija argumentima, uz česte prekide aplauzima, ali i negodovanja i povike. Koncept otvorene tribine je podrazumevao da se pored sagovornika jasno čuje i glas publike.

Razgovaralo se o izazovima novog istraživačkog ciklusa, o dilemama i podelama u naučnoj zajednici, kao i pitanju legalnosti i poništavanju aktuelnog konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za finansiranje naučnih projekata.

Diskusije otvorene na ovoj tribini se nastavljaju. Dan kasnije, 6. maja, Vlada Republike Srbije poništila je konkurs ministarstva.

_MMM4247

Pogledajte snimak Otvorene CPN tribine

Istražite više o raspisivanju konkursa za nauku

Istražite više o poništavanju konkursa

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI