Javni poziv 2016.

Centar za promociju nauke objavljuje konačnu rang-listu projekata kojom su na Javnom pozivu za 2016. odobrena sredstva za 65 projekata
jps2016

Konačni rezultati Javnog poziva za finansijsku podršku projektima promocije i popularizacije nauke u 2016. godini

Centar za promociju nauke objavljuje konačnu rang-listu projekata kojima su odobrena sredstva u okviru Javnog poziva CPN-a za finansijsku podršku projektima promocije nauke za 2016. godinu. Nakon što je 13. juna 2016. godine objavila preliminarne rezultate, Programska komisija je 25. juna zaključila i konačnu listu. Ova trinaestočlana komisija je odlučila da se ovogodišnja sredstva raspodele na 65 najbolje rangiranih projekata u okviru sve tri kategorije.

OPREDELJENA SREDSTVA

U skladu sa Finansijskim planom, ove godine su za Javni poziv opredeljena sredstva od 7.000.000,00 dinara, koja su nešto skromnija nego prethodnih godina. Kako bi se u datim okolnostima raspoloživa sredstva raspodelila na način koji će najviše uticati na kulturu nauke i rast naučne pismenosti na teritoriji cele Republike, prijave su sakupljane u tri različite kategorije.

Ovogodišnjim Javnim pozivom bile su predviđene tri kategorije projekata:

 1. Projekti promocije nauke u naučnim klubovima, sa ukupno 3.600.000 dinara;
 2. Samostalni projekti promocije nauke , sa ukupno 2.400.000 dinara i
 3. Visokouticajnih i inovativni projekti promocije nauke, sa ukupno 1.000.000 dinara.

PROGRAMSKA KOMISIJA

Propozicije ovogodišnjeg Javnog poziva definisane su Pravilnikom o Javnom pozivu koji je usvojio Upravni odbor Centra za promociju nauke.

Pravilnikom su utvrđeni i članovi Programske komisije:

 • dr Zorana Kurbalija Novičić, Centar za evolucionu biologiju u Upsali,
 • dr Oliver Tošković, Filozofski fakultet u Beogradu,
 • dr Mašan Bogdanovski, Filozofski fakultet u Beogradu,
 • dr Tijana Prodanović, Univerzitet u Novom Sadu,
 • dr Aleksandra Nikolić, IMGGI,
 • dr Ljiljana Damjanović, Fakultet za fizičku hemiju u Beogradu,
 • Ivan Stanić, Muzej nauke i tehnike,
 • Nikola Božić, Istraživačka stanica Petnica,
 • Branimir Acković, koordinator Sektora programa CPN-a,
 • Ivan Umeljić, član Upravnog odbora CPN-a,
 • dr Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete,
 • Goran Stojićević, Mreža regionalnih centara za stručno usavršavanje  i
 • Nemanja Đorđević, direktor CPN-a.

PRIJAVLJIVANJE I OCENJIVANJE

Nakon što je tekst Javnog poziva oglašen u dnevnoj štampi i na sajtovima Centra, konkurs je bio otvoren od 22. aprila do 19. maja.  Prijavljivanje je, kao i prethodnih godina, bilo moguće izvršiti isključivo  elektronskim putem na adresi prijave.cpn.rs.

Nakon izjašnjavanja o sukobu interesa, Programska komisija je pregledala sve prijave i dodelila ocene u skladu sa kriterijumima definisanim Pravilnikom. Nakon što je formirana preliminarna rang-lista, svi učesnici Javnog poziva imali su pravo na uvid u podnete prijave i priloženu dokumentaciju.

Nakon isteka roka za dostavljanje prigovora Programska komsija je razmotrila prigovore i dostavila direktoru konačnu listu sa predlogom raspodele sredstava.

STATISTIKA JAVNOG POZIVA

Na Javni poziv 2016. elektronskim putem u roku se prijavilo 258 projekata naučnih, naučnostručnih društava, udruženja i drugih organizacija registrovanih u Republici Srbiji, kao i većeg broja fizičkih lica. Nakon zatvaranja Javnog poziva ustanovljeno je da je među njima pristiglo 198 ispravno popunjenih prijava koje su ispunile uslove Javnog poziva (Istražite više na grafiku gore).

Sredstva su dodeljena za 65 projekata u tri kategorije.

U okviru prve kategorije (projekti promocije nauke u naučnim klubovima) bio je prijavljen 78 projekat, od čega su dve prijave bile probne, a 13 nisu ispunjavale uslove. Od 63 ispravne prijave, sredstva su dodeljena za 47 projekata.

U drugoj kategoriji (samostalni projekati promocije nauke) pristiglo je 167 prijava, od kojih su dve bile probne, a 39 nisu uspunjavale uslove. Ovde se vodila najveća bitka među projektima –  među 126 ispravno prijavljenih predloga projekata, dodeljena su sredstva za 15 najboljih projekata.

U okviru treće kategorije (visokouticajni i inovatnivni projekti promocije nauke) pristiglo je 13 prijava, od kojih su 3 bile probne, jedna nije ispunjavala uslove, a 9 je bilo ispravno. Od ovih 9 projekta tri su osvojila sredstva.

POTPISIVANJE UGOVORA

Nakon što je lista formirana, Upravni odbor CPN-a će doneti Odluku o raspodeli sredstava po Javnom pozivu. Svi nosioci projekata kojima su dodeljena sredstva biće pozvani da potpišu ugovor sa Centrom za promociju nauke.

Istražite više…

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2017/18. Centar za promociju nauke predstavlja jedanaesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI