RRI TAIEX radionica u Klubu

U Naučnom klubu Centra za promociju nauke održana je dvodnevna radionica posvećena EU konceptu Odgovornog istraživanja i inovacija

Foto: Vladimir Cicvara

U Naučnom klubu Centra 17. i 18. decembra održana je jedinstvena RRI radionica (Responsible Research and Innovation) na ovim prostorima. Događaj posvećen programu Horizont 2020 su zajednički organizovali Centar za promociju nauke i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz finansijsku podršku TAIEX instrumenta Evropske komisije.

Skupu je prisustvovalo oko 30 istraživača i naučnih radnika, tj. profesionalaca u nauci, istraživanju i obrazovanju, koji imaju želju i cilj da se uključe u evropske programe i razvijaju sopstvene projekte.

Na radionici su govorili prof. dr Uduak Arčibong, Univerzitet u Bredfordu, Velika Britanija, prof. dr Aleksander Gerber, Univerzitet Rajna Val, Nemačka, Norbert Štajnhaus, Bonn Science Shop, Nemačka, i Margo Beci, Agencija za promociju evropskih istraživanja, Italija. Svi predavači su vodeći eksperti i koordinatori projekata koji se bave određenim aspektim koncepta Odgovorno istraživanje i inovacije, poput GENOVATE i NUCLEUS-a, kao i predstojećeg projekta u kome učestvuje i CPN – TeRRIFICA-e.

Tokom interaktivne dvodnevne radionice prisutni su imali priliku da kroz vežbe, pitanja i odgovore uz otvorenu diskusiju prošire svoja postojeća i steknu nova znanja, kao i da dobiju savete i ideje za osmišljavanje budućih aplikacija. Učesnici su kroz napredan metod obuke ”Učenje kroz iskustvo” dobili korisne savete od eksperata koji su podelili svoj praktičan rad sa RRI konceptom.

Događaj je finasiran iz programa TAIEX koji predstavlja instrument jedinice Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, i ima zadatak da osigura kratkoročnu pomoć u usklađivanju, primeni i sprovođenju zakonodavstva Evropske unije. Centar će u narednim mesecima organizovati još jednu TAIEX radionicu posvećenu etičkim pitanjima u nauci i istraživanjima.

Foto: Vladimir Cicvara

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI