SATORI finalna konferencija

Centar za promociju nauke organizovao je jednu od najvećih i najvažnijih konferencija u oblasti istraživačke etike, koja se održala od 18. do 19. septembra u Briselu

Satori-konferencija-Brisel

Centar za promociju nauke, kao jedan od partnera SATORI projekta, organizovao je jednu od najvećih i najznačajnijih konferencija u oblasti istraživačke etike koja se održala u Briselu, u ponedeljak i utorak, 18. i 19. septembra 2017. godine.

Ovo je ujedno i završni događaj ovog četvorogodišnjeg projekta usmerenog ka unapređenju standarda i procedura u domenu etičke procene nauke. Tokom konferencije predstavljeni su rezultati projekta SATORI, ali se diskutovalo i o budućim trendovima u ovom domenu. Konferencija je okupila više od 150 učesnika

Konferenciji su prisustvovali i vodeći stručnjaci, visoki predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Uneska i drugih relevantnih intitucija, ali predstavnici naučnih institucija, naučnih fondacija, regulatornih tela, industrije, organizacija civilnog društva, medija i drugi.

Na konferenciji su govorili neki od najistaknutijih eksperata u ovoj oblasti: Dorijan Karacas, Direktor sektora za etiku i naučni integritet, Evropska komisija, Džim Dratva, Direktor Evropske grupe za etiku u oblasti nauke i tehnoloških inovacija, Evropska komisija, Džulijan Kinderlerer, profesor emeritus Intelektualne svojine, Univerzitet u Kejptaunu, Dafna Fajnholc, Predsedavajuća Sektora za bioetiku i istraživačku etiku, UNESKO, Lauri Kanerva, šef istraživačkog tima Fejsbuka, kao i mnogi drugi.

IMG_1391-h1_1

Između ostalog na konferenciji se diskutovalo o tome zašto etika predstavlja izazov za nauku, govorilo se i o evropskim kao i o nacionalnim politikama u oblasti istraživačke etike, kao i trenutnim problemima u ovom domenu istraživanja.

Osim toga, tokom panel sesija, učesnici su diskutovali o etičkoj proceni istraživanja u oblasti medicine, društvenih, prirodnih nauka, u IT sektoru, inženjerstvu i industriji. Takođe, jedna od sesija bila je posvećena novinarima i medijima.

Tokom konferencije, partneri SATORI projekta predstavili su jedinstveni okvir – dokument – namenjen za etičku procenu naučnih istraživanja i inovacija, kao i prvi međunarodni pred-standard koji se bavi unapređenjem rada etičkih komiteta i etičkom procenom uticaja istraživanja na društo u celini.

IMG_0739

Konzorcijum okupljen oko projekta SATORI, koji čini 16 institucija iz čak 12 zemalja, među kojima je i Centar za promociju nauke. Tokom prethodnog perioda partneri su razvijali opšti okvir, ali i skup specijalizovanih alata za različite tipove institucija, kao i za raznovrsne naučne discipline.

Osim SATORI konferencije, Centar za promociju nauke je krajem prošle godine organizovao završnu konferenciju evropskog projekta RRI Tools za region Jugoistočne Evrope.  Kao podsetnik, pogledajte video zapis sa konferencije Responsible Research and Innovation Tools for Better Societies održane 16. decembra 2016. u Beogradu.

Istražite više o finalnoj SATORI konferenciji

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2017/18. Centar za promociju nauke predstavlja jedanaesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI