Seminar u Novom Sadu

U petak 19. januara, u velikoj sali Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, održan je treći po redu Seminar o recenziranju za istraživače 

0

Centar za promociju nauke i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, u saradnji sa istraživačima sa bogatim iskustvom u recenziranju naučnih članaka i uređivanju naučnih časopisa, organizovali su 19. januara u velikoj sali Rektorata Univerziteta u Novom Sadu izuzetno posećen Seminar o recenziranju naučnih radova kome je prisustvovalo više od sto istraživača iz brojnih naučnih oblasti.

Na seminaru su govorili naučni savetnik dr Aleksandar Dekanski iz Centra za elektrohemiju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM), dr Olgica Nedić naučni savetnik sa Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), dr Nevena Buđevac, docent sa Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Ivana Drvenica, naučni saradnik sa Instituta za medicinska istraživanja, i Ivan Umeljić, urednik izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke.

1 dekanski

2 olgica

Izlaganja predavača obuhvatila su gotovo sve aspekte recenziranja, u rasponu od praktičnih uputstava recenzentima i etičkih aspekata recenzentskog posla, do šireg društvenog značaja recenziranja i sve popularnijih recenzentskih baza i foruma kao što je Publons. U poslednjem delu seminara polaznici su imali priliku da i sami recenziraju jedan kraći tekst.

Ovo je prvi seminar koji se na jedan sveobuhvatniji način bavi obučavanjem za obavljanje ovog odgovornog posla. Nažalost, ni u svetu, a pogotovo kod nas, skoro da ne postoji sistematsko i institucionalizovano obučavanje istraživača za recenziranje. Znanje i praksa se preuzimaju od starijih kolega ili se stiču vremenom.

Zbog velikog interesovanja akademske zajednice Centar za promociju nauke planira da tokom ove godine organizuje više ovakvih seminara za istraživače.

3 nevena

4 nevena

5 ivan

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI