Srpski kao strani jezik

U petak, 26. oktobra, na CPN-ovom štandu na Sajmu knjiga, održana je četvrta po redu tribina posvećena izučavanju srpkog kao stranog jezika

DSC_0923

U okviru štanda Centra za promociju nauke na Sajmu knjiga u Beogradu, u petak, 26. oktobra,  predstavljen je rad Centra za srpski jezik kao strani Odseka za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Govornici na tribini su bili:

–       prof. dr Dušanka Zvekić-Dušanović, profesor na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, koordinator Centra;

–       prof. dr Jasmina Dražić, profesor na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, zamenik koordinatora Centra i lektor;

–       prof. dr Isidora Bjelaković, profesor na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, lektor u Centru;

–       doc. dr Jelena Ajdžanović, docent na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, lektor u Centru;

–       dr Biljana Babić, asistent na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, stručni saradnik Centra i lektor.

Na tribini je predstavljen rad Centra za srpski jezik kao strani na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu koji između ostalog promoviše srpski jezik i kulturu van granica Republike Srbije. Osim redovne nastave, koja se održava tokom školske godine, Centar organizuje i Letnju školu srpskog jezika, kulture i istorije, u kojoj studenti pohađaju intenzivni kurs srpskog jezika i predavanja iz različitih oblasti, a obezbeđen im je i raznovrstan kulturno-umetnički sadržaj.

Polaznici kurseva koje organizuje Centar su: studenti slavistike sa stranih univerziteta, strani studenti koji učestvuju u razmeni u okviru nekog od međunarodnih programa i projekata, strani državljani koji žele da studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ili na nekom drugom univerzitetu u Srbiji, svi strani državljani koji žele da nauče standardni srpski jezik te da steknu uverenje o njegovom poznavanju, državljani Republike Srbije čiji maternji jezik nije srpski, a koji žele da unaprede svoje znanje srpskog jezika. Na tribini su publici predstavljena i izdanja Centra za srpski jezik kao strani na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koja koriste polaznici kurseva koje organizuje Centar.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI