SWAFS konferencija u Briselu

CPN učestvovao na konferenciji posvećenoj SWAFS programu

U Briselu je 14. decembra organizovana redovna konferencija posvećena jednom od najotvorenijih i najvrednijih podprograma unutar Horizonta 2020 – programu Science With And For Society (SWAFS). SWAFS program je kreiran sa ciljem direktnog povezivanja nauke i društva, prepoznavanja i vrednovanja naučnih istraživanja koja su relevantna za društvo u kome nastaju, kao i promovisanja i korišćenja naučnih znanja, rezultata i metodologije u obrazovnim, društvenim i strateškim okvirima. Ključna naučna politika koja stoji kao pozadina SWAFS programa jeste Odgovorno istraživanje i inovacije (engl. Responsible Research and Innovation – RRI), u čijoj afirmaciji i valorizaciji je Centar aktivni akter na evropskom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Na konferenciji su takođe predstavljeni i upravo otvoreni pozivi za prvu polovinu naredne godine, kao i načelna najava poziva u poslednjoj godini finansiranja kroz Horizont 2020, kada će započeti naredni okvirni program Evropske komisije za istraživanja i inovacije – Horizont Evropa. U popodnevnom delu događaja tradicionalno su održani bilateralni susreti i povezivanja potencijalnih partnera u pripremi aplikacija i stvaranju projektnih konzorcijuma.

Centar za promociju nauke ima sjajne rezultate kada je u pitanju apliciranje na SWAFS pozive. Centar je do sada učestovao u pripremi i predaji oko 30 SWAFS projekata, od kojih je 7 osvojilo finansiranje Evropske komisije.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI