Tri godine CPN-a

Tri godine CPN-a

Zašto više od 97 odsto građana insistira na većoj naučnoj pismenosti i podržava postojanje institucije poput CPN-a[:]

U subotu, 23. novembra, navršava se tri godine postojanja Centra za promociju nauke. Naime, nakon brojnih inicijativa u ovoj sferi, Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, usvojen 2010. godine, predvideo je osnivanje Centra.

Nova institucija nadležna za promociju i popularizaciju nauke upisana je u Registar javnih ustanova 23. novembra 2010. godine, i odmah je počela sa radom.

Zahvaljujući saradnji sa naučnom zajednicom, medijima, školama, državnim institucijama, ali i nevladinim organizacijama, u naredne tri godine CPN je pokrenuo čitav niz manifestacija koje su doprinele povećanju naučne pismenosti.

Uprkos teškim finansijskim i drugim izazovima, CPN sprovodi svih 11 nadležnosti koje je predvideo Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, a svojom otvorenošću i modernim pristupom u radu stekao je veliko poverenje građana.

Prema istraživanju koje je Centar sproveo u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i agencijom MASMI na reprezentativnom uzorku, više od 97 odsto građana podržava postojanje institucije kao što je Centar za promociju nauke.

O tome svedoči interesovanje posetilaca naučnopopularnog CPN portala Elementarijum, no, pre svega, izuzetno veliki broj posetilaca na svim manifestacijama koje CPN organizuje.

Neki od najvažnijih događaja koje je od 2010. godine do danas pokrenuo Centar za promociju nauke jesu Dani budućnosti: Robotika, koju je posetilo više od 150.000 građana i koja je dobila Nagradu grada Beograda.

Manifestaciju Maj mesec matematike u 2012. godini je posetilo 100.000 građana, a ovaj broj se popeo na 120.000 tokom maja 2013, kada je M3 organizovan po drugi put, dok je izložbu „CERN u Srbiji“ posetilo 120.000 građana.

CPN aktivno doprinosi obeležavanju Dana nauke, jubileja i drugih događaja posvećenih nauci u Srbiji i svetu, a svake godine izlaže izdanja naučne zajednice na Beogradskom sajmu knjiga. Iz nedelje u nedelju učestvuje na svim konferencijama, sajmovima i skupovima koji povezuju nauku i društvo. Svakog meseca Centar u Beogradu organizuje tribine sa atraktivnim naučnopopularnim temama na kojima učestvije više stotina posetilaca.

CPN kruži Srbijom. Tako je izložba „Deset otvorenih pitanja nauke“ stigla u šest gradova u Srbiji i regionu. Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke obišao je 27 gradova u Republici, ali i regiji, a planetarijumske projekcije videlo je preko 20.000 posetilaca.

Pored toga, od 2010. do danas, Centar je dao finansijsku i tehničku podršku za čak 204 projekta promocije i popularizacije nauke iz cele Srbije. CPN je učestvovao na stotinama festivala nauke u Srbiji, a ovoga leta organizovao je i Dečji naučni kamp (DNK) u Viminacijumu.

CPN neguje saradnju sa naučnicima u Srbiji, ali i u svetu. Trenutno realizuje čak sedam evropskih projekata. U oktobru 2013. godine, Centar za promociju nauke organizovao je Prvu regionalnu konferenciju promocije nauke (SCIPROM), koja je okupila više od 300 stručnjaka, predstavnika međunarodnih organizacija, državnih tela, istraživačkih i obrazovnih institucija, inovatora, nevladinih organizacija, privatnog sektora i medija iz regiona Jugoistočne Evrope.

Ostale aktivnosti