Velika matematička izložba

Opipajte matematiku i doživite je kao igru. Otvorena je Velika matematička izložba u Beogradu u Knez Mihailovoj 5!

Velika matematička izložba svečano je otvorena u petak, 4. maja, u 18 časova, u Galeriji Robne kuće Beograd (Knez Mihailova 5), u okviru naučnopopularne manifestacije M3 (Maj mesec matematike). Ovu manifestaciju, u saradnji sa brojnim partnerima, organizuju Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložbu su otvorili mr Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, prof. dr Zoran Marković, direktor Matematičkog instituta SANU-a, a otvaranju su prisustvovali brojni ugledni gosti iz sveta nauke i javnog života.

Centralna izložba manifestacije Maj mesec matematike je upravo Velika matematička izložba „Računam na matematiku!“, na kojoj je predstavljen veliki broj do sada neviđenih interaktivnih eksponata i interaktivnih sadržaja kojima je cilj da matematiku prikažu onakvom kakva zapravo jeste – kao igru, strast i kreativnu veštinu na granici umetnosti i nauke. Posebno izdvajamo eksponat „Pčele i matematika“, kao i specijalno dizajniranu „Galtonovu dasku“.

Posetioci svih uzrasta imaju priliku da pogledaju izložbu „Sve je broj“, švajcarskog umetnika Eugena Josta, koji je inspiraciju za svoj rad pronašao u uverenju pitagorejaca da su brojevi skriveni iza svega što nas okružuje, od harmonija u muzici do orbita planeta, kao i postavku „Vizuelna matematika“, profesora Jablana Slavika, koji će predstaviti značaj modularnosti, rekombinacije itd., a da bi se u potpunosti razumeli, radovi su praćeni kratkim komentarima koji tumače matematičke kontekste na kojima su bazirani Kohova kriva, elementi teorije čvorova i dr.

Tokom maja meseca u galerijskom prostoru Robne kuće Beograd, posetioci mogu učestvovati i u igri Tangram, koja je bila jedna od velikih strasti Napoleona Bonaparte i Edgara Alana Poa, pokazati koliko su snalažljivi u Lavirintu, rešavati jednačine kako bi sprečili potonuće piratskog broda ili pak provozati Kockocikl, bicikl sa kvadratnim točkovima, napraviti svoj ešerovski mozaik, složiti slagalicu Tetraksis, takmičiti se u slaganju Rubikove kocke i još mnogo toga.

Svi programi su besplatni, a Velika matematička izložba biće otvorena tokom čitavog maja.

Detaljan program, veliki broj fotografija i video-materijala možete preuzeti na sajtu www.m3.rs

 

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI