Obuke naučnih novinara

U Naučnom klubu Beograd, 25. jula, dodeljena su priznanja polaznicima ovogodišnjih obuka naučnog novinarstva

IMG_9603

U Naučnom klubu Beograd 25. jula dodeljena su priznanja ovogodišnjim polaznicima obuka iz naučnog novinarstva koja organizuje Sektor za štampanu, internet i video produkciju Centra za promociju nauke.

Nakon nekoliko godina organizovanja Kolokvijuma naučnog novinarstva koji je pohađao veliki broj polaznika, od kojih su neki postali autori tekstova za portal Elementarijum i časopis Elementi, i ove godine je organizovana ova škola naučnog novinarstva za nove polaznike. Počevši od osnova naučnog novinarstva, istorije, pojmova, žanrova i tehnika za pisanje i prikupljanje podataka, polaznici su pokazali veliko interesovanje za predavanja i trud pri izradi zadataka. Sezona je za ovu grupu završena tekstovima za stalnu rubirku Pioniri na portalu Elementarijum.

Pored Kolokvijuma, ove godine je organizovana i Obuka za specijalizovane naučnopopularne formate  oblasti astronomije za koju je bio raspisan konkurs, a od 50 prijavljenih na osnovu probnih tekstova i ankete izabrano je 20 polaznika. Višemesečnu i vrlo dinamičnu obuku završilo je 17 ljudi. Obuka je obuhvatala određen broj predavanja koji se poklapao sa programom Kolokvijuma, ali i teme koje su više usmerene ka astronomiji, pa su tako polaznici imali priliku da vide teleskop i slušaju o tome kako se koristi, razgovaraju o prevođenju astronomskih termina, slušaju predavanje gostujućeg predavača astronoma i različite zadatke vezane za ovu usku oblast novinarstva.

Pored brojnih zadataka, polaznici su pisali i naučnopopularne tekstove iz drugih oblasti, ali i preuzeli pisanje tekstova za svakodnevnu rubriku Dnevni teleskop koja je zamenila rubriku Horoskop u dnevnom listu Danas i čiji se tekstovi objavljuju i na Elementarijumu.

IMG_9597

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2017/18. Centar za promociju nauke predstavlja jedanaesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI