Zebe u Mikrogaleriji

Tokom juna u Mikrogaleriji Naučnog kluba postavljen je eksponat Darvinove zebe

18954820_10212946679598774_6432062678070281468_o

Tokom meseca juna u Mikrogaleriji Naučnog kluba postavljen je interaktivni eksponat Darvinove zebe, a prolaznici će moći na interaktivan način da posmatraju čuveni model nastanka novih vrsta evolucijom.

Kada je pre dva do tri miliona godina na Galapagos doletela grupa zeba sa ostrva Južne ili Centralne Amerike, na ovim ostrvima su ih sačekali novi uslovi života. Bio je to pravi raj sa velikim količinama hrane i sa malo predatora. Ohrabljene ptice počele su ubrzano da se razmnožavaju, a kako je njihov broj rastao hrane je bilo sve manje.

Male, gotovo neprimetne razlike u obliku kljuna, dobijale su sve veći značaj pa su se tako neke jedinke lakše hranile crvima, a druge insketima ili semenjem. Tokom vremena ptice su se sve više grupisale prema vrsti hrane koje jedu sve dok nisu počele da se razmnožavaju samo u okviru svoje grupe, a razlike su kroz generacije postajale sve veće tako da ukrštanje nije više bilo ni moguće.

Iz ove doseljeničke grupe zeba do danas je formirano 14 novih vrsta koje su grupisane u tri evolutivne linije na osnovu ekoloških, morfoloških i podataka o ponašanju.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2017/18. Centar za promociju nauke predstavlja jedanaesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI