Elementi 06

Elementi 06

Jesen 2016. Centar za promociju nauke predstavlja šesti broj časopisa Elementi. U prodaji na CPN štandu na Sajmu knjiga od 23. oktobra, a na kioscima od 25. oktobra[:]

 

Elementi, šesti broj from Centar za promociju nauke on Vimeo.

Šesti broj časopisa Elementi u prodaji je na CPN štandu na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 0d 23. oktobra, a na kioscima i u knjižarama širom Srbije od 25. oktobra. Jesenji broj na 108 strana donosi veliki broj raznovrsnih tekstova, zanimljivih tema i lepih ilustracija.

Kroz temat ”Evolucija kazne” upoznajte kako su se kroz istorju menjali načini kažnjavanja, koji metod je najstariji ali i kako se sve izvršavala smrtna kazna. Osim temata Elementi donose i mnoštvo drugih tema – odvode vas na mesto gde stanuju gorile, otkrivaju svemir koji ne poznajemo, uspone i padove britanske funte, istoriju torenta i donose priču o referendumu.

Od šestog broja Elementi imaju novu, interaktivnu stranu #Elementi i pozivaju sve čitaoce da je putem društvenih mreža zajedno stvaraju.

Istražite više o sadržaju šestog broja.

 TEMA BROJA: Evolucija kazne

  06 

U tematu Elementi nas tekstom i slikom na 20 strana vode kroz pojam i evoluciju kazne. Temat su pisali Slobodan Bubević, Igor Živanović, Nikola Zdravković, Jovana Nikolić, Katarina Stekić, Ivana Mićević, Nikola Božić i Nataša Ćirić.

• Otkrića

28 

Kroz rubriku Otkrića upoznajte satelit Aeolus, nova saznanja o matičnim ćelijama, kako se nauka promoviše putem interneta i hipnozu iznutra.

 Osnove geek kulture

 34 

U epohi kad producenti visokobudžetnih serija i filmova, izdavačke imperije i proizvođači softvera zarađuju milione na strastima koje su pre koju deceniju bile rezervisane samo za štrebere, Nevena Grubač istražuje šta zapravo čini gik kulturu a šta ne.

 Tajna istorija torenta

 39 

Razvoj torent kulture nije samo hronika ilegalnih sajtova. To je planetarna priča koja počinje mnogo pre današnjeg interneta, a koja doslovno prožima svet. Kroz ovu priču nas vodi Boris Klobučar.

 Grlom u internet

  42 

Dok pročitate tekst Filipa Bankovića, na Jutjubu će biti postavljeno više od 1500 sati novog video-sadržaja. procena je da čak 91 odsto pripadnika takozvane generacije Y, dok gleda televiziju, koristi još jedan uređaj (second screen)

 Emotivni sklop jednog automobila

 44 

Autonomna vozila su budućnost koja dolazi niz put. Međutim, kako ove mašine rešavaju logičke, a kako etičke dileme za volanom, objašnjava Tijana Marković.

 Operacija asteroid

 47 

Iste noći kada je Severna Koreja izvršila nuklearnu probu koja je zatresla svet, na drugoj strani  planete NASA je lansirala letelicu čudnog imena Osiris Rex. Kuda se zaputio ovaj brod otkriva Jelena Milutinović.

 Razgovori sa Marsa

 49 

Kroz zamišljene razgovore sa Marsa vodi nas Branimir Acković.

 Planeta u komšiluku

 50 

Nakon što je potvrđeno postojanje vansolarne planete u orbiti Proksima Kentauri, najbliže zvezde Suncu, o tome kakve su šanse da je uskoro istražimo ili čak posetimo piše Ivana Horvat.

 Svemir koji ne poznajemo

  52 

Poslednji prodori u razumevanju svemira, kao i svi prethodni, praćeni su i neprekidnim otkrivanjem misterioznih fenomena, objekata i strukture koje tek treba istražiti. Darko Donevski predstavlja nepoznatih pet objekata koji su zagonetka za modernu astronomiju.

 Da li ste za referendum?

  64 

Nakon što je trajno izmenio istoriju moderne Evrope, Bregzit i u mesecima posle referenduma u Velikoj Britaniji otvara brojna pitanja o neposrednoj demokratiji. U potrazi za odgovorima Ivan Umeljić preispituje neke od glavnih postavki političke filozofije, aktuelne u državama širom sveta, od Srbije do SAD.

 Uspon i pad britanske funte

 68 

Junak ove priče je funta. Podstaknuta Bregzitom, ova kratka istorija jedne valute otkriva mnogo o ekonomskim trendovima. Upravo na primeru funte i njene duge, burne prošlosti, Jelena Branković istražuje suptilnu vezu između novca i društvenih lomova.

 Kremljansko proročanstvo

  72 

Preteče misterioznog nooskopa, kome je novi šef kabineta Vladimira Putina doneo svetsku slavu, sežu daleko u prošlost, u opskurni svet mistika i šarlatana koji su savetovali slavne državnike. U ovaj svet nas uvodi Slobodan Bubnjević.

 Bolest čija je moda prošla

  74 

Šta je amerikanitis? Da li je zarazan? Možete li ga dobiti samo zato što ste izloženi modernoj tehnologiji? Saznajte u tekstu Jovane Nikolić.

 Teror spoznaje

  78 

Danas se trudnice (i svi oko njih) suočavaju sa mogućnostima i pretnjama koje dolaze od amniocenteze. Sa razvojem genetičkih tehnologija, pitanje o tome šta želimo da znamo o svom plodu postaće jedna od najvećih dilema našeg doba, piše Danka Spasovski.

 Munje i mitovi

  82 

Nakon serije nesrećnih slučajeva sa udarom groma, mediji u Srbiji probudili su neke stare i neke sasvim nove zablude. U potrazi za objašnjenjima Slađana Šimrak istražuje dugu i uzbudljivu istoriju mitova o munjama.

 Tamo gde stanuju gorile

  86 

O nacionalnom parku Virunga mnogo se pisalo. Prvi put, ekskluzivno za Elemente, sa ovog opasnog i uzbudljivog mesta, gde se vode toliki ratovi, izveštava i jedna naučna novinarka iz Srbije, Marija Nikolić.

 Slučajevi

  91 

Kroz rubriku Kvantna muzika, preplićući umetnost i nauku, vodi nas Ljiljana Ilić.

• Naučni krug

96 

Rubrika Naučni krug izveštava o sedmoj Noći istraživača, konferenciji „Alhemičari našeg doba“, predstavlja novosti koje se tiču međunarodnog projekta SATORI, planove za poboljšanje položaja univerziteta i predstavlja Institut za higijenu i tehnologiju mesa.

• Čudnovate stvari

102 

Ako se opredelite za globalni televizijski hit Stranger Things, krenućete na očaravajući put u nevino detinjstvo osamdesetih godina, u male radosti ondašnjih gikova, njihove snove i avanture. I užase skrivene u zidu. Krenimo na ovaj put sa Borisom Klobučarom.

 Elementarni razgovori

108  

Elementi kroz razgovor predstavljaju matematičara i profesora Mašinskog fakulteta u penziji, dr Stojana Radenovića.

Istražite više o časopisu Elementi

Ostale aktivnosti