Elementi 09

Leto 2017. Centar za promociju nauke predstavlja deveti broj časopisa Elementi. U prodaji od 25. jula

 

ELEMENTI-09-PROMO-_600x400px-02

 

U bogato opremljenom tematu, osmišljenom kao detektivska priča, a pod naslovom ”Iza genetičkog zida”, deveti broj časopisa Elementi otkriva istoriju otkrića neverovatnih mogućnosti CRISPR tehnologije, od fabrika soli na jugu Španije, preko zaleđenih bakterija kuge u frnacuskim vojnim laboratorijama, do bolnica u Kini u kojima se danas ova tehnologija primenjuje u probnim lečenjima terminalnog raka.

Pored temata, novi Elementi donose niz uzbudljivih priča o savremenom dobu, od sudbine istraživača koji iz tržišnih ili bezbednosnih razloga rade pod velom tajne, do saslušanja specijalne američke laboratorije za bezbednosna istraživanja. Otkrivaju gde se sve nalaze prve štampane kopije Gutenbergove Biblije, tragaju za ljudima za koje se tvrdi da su zapravo napisali Šekspirova dela, i pitaju se koliko Fejsbuk zna o vama i vašim navikama na osnovu naizgled bezazlenih stvari kao što je lajk.

 

Istražite više o devetom broju časopisa Elementi

 TEMA BROJA: Iza genetičkog zida: Ko će vladati novom CRISPR tehnologijom i biti gospodar tržišta ljudskih gena

  06 

Elementi u svom tematu predstavalju CRISPR tehnologiju, otkrivaju sve zaplete oko njenog otkrića i korišćenja, kao i glavne aktere odgovorne za ovo dostignuće. Predstavljajući ih na jednom zidu, kao što detektivi tokom istrage slažu crazy wall, Elementi prate brojne niti, upletene kao DNK zavojnice, istražujući najdramatičniju i najvažniju temu moderne nauke.

• Otkrića

22 

Rubrika Otkrića donosi priče o završnici Kasini misije, nedavnim arheološkim otkrićima na teritoriji Egipta, prvom AI muzičkom albumu, kao i odgovor na pitanje koliko vrsta drveća ima na svetu.

 Profil ne čini čoveka

 30 

Nakon što analizira 70 Fejsbuk lajkova, Kosinski model zna o vama više od većine vaših prijatelja, kada analizira 150, više od roditelja, a nakon proučavanja 300 lajkova, više od vašeg partnera. Navodno je ovaj psihometrijski model uticao na izbornu pobedu Donalda Trampa i uspeh Bregzita. Da li je zaista tako moćan, pita se Slobodan Bubnjević.

 Projekat ”Strogo poverljivo”

  34 

Ko su istraživači koji žive u senci i rade u dobro čuvanim laboratorijama vojske i tajnih službi, otkriva Ivana Horvat.

 DARPA na saslušanju

  38 

Tekst Nikole Zdravkovića nastao je na osnovu stvarnih transkripata četiri otvorena saslušanja različitih komiteta američkog Senata u periodu od 2003. do 2016. godine.

 Jedan dan bez pametnog telefona

  41 

Elementi su pred Filipa Bankovića postavili težak zadatak, eksperiment, da jedan dan provede bez pametnog telefona.

 Svi Šekspirovi pisci

  44 

Da li je Šekspirova dela zaista napisao Vilijam Šekspir ili neko sasvim drugi? Dosadašnji spisak osumnjičenih čini oko 90 imena među kojima su učeni ljudi, pisci, dvorski službenici, pa čak i sama kraljica Elizabeta, piše Jovana Nikolić.

 Na tragu Gutenbergovih biblija

  47 

U Gutenbergovoj radionici je te 1455. godine odštampano ukupno sto osamdeset primeraka Biblije. Gde se oni danas nalaze, istražuje Slađana Šimrak.

 Rađanje čoveka

  62 

Zašto porođaj toliko boli? Zašto su novorođene ljudske bebe toliko nemoćne? I da li je tolika nesposobnost ljudskog potomka prouzrokovala razvoj prvih ljudskih naseobina, otkriva Marija Đurić.

 Planeta dece

  65 

Prema projekciji nedavno preminulog demografa Hansa Roslinga, ”dete vrhunac” svetskog demografskog rasta je već rođeno, a ”vrhunac populacije” se takođe nazire, objašnjava Marija Nikolić.

 Azerbejdžan

  69 

O ”Zemlji vatre” i njenoj prestonici Baku piše Isidora Micić

 Odiseja neandertalca

  70 

Oštro, ranojutarnje sunce budi malobrojnu porodicu sklupačnu oko jednog grozničavog tela na krznima divljih životinja. Niska, zdepasta žena ustaje prva. Vatra je tokom noći gotovo potpuno zgasnula. Opisuje Nevena Grubač.

 Unutrašnji svet

  74 

Sa svakim organizmom nastaje novi svet, koji je konačan i zatvoren nalik mehuru sapunice, kaže Ivan Umeljić.

• Naučni krug

80 

U rubrici Naučni krug autori otkrivaju ko nam otvara podatke, koje su posledice društvene izolacije, koliko radova objavljuju srpski naučnici i koliko ste zadovoljni životom. U ovom broju Elementi predstavljaju Institut za književnost i umetnost.

 The Shape of my Heart

  87 

O nastupu Bena Sparksa, matematičara iz Velike Britanije, na Matematičkom šouu u Beogradu piše Tijana Marković.

• Evropski horizont

88 

Rubrika Evropski horizont predstavlja izložbu Art + Science, najavljuje međunarodnu SATORI konferenciju koja će se održati u Beogradu, predstavlja SCIENTIX, evropsku mrežu STEM nastavnika i PROSO projekat.

• Gradovi Vesterosa

92 

Dok ljudi prolaze, kraljevi se smenjuju, a bitke gube i dobijaju, gradovi Vesterosa ostaju gde su bili vekovima. Upoznajte njihovu istoriju kroz tekst Borisa Klobučara.

 Elementarni razgovori

96  

Elementi kroz razgovor predstavljaju Vladana Jolera, direktora SHARE fondacije.

PRETPLATA
Prisutni na kioscima i u knjižarama širom Srbije Elementi se prodaju po po pristupačnoj ceni od 290 dinara. Međutim, najpovoljniji način kupovine je pretplata gde za 6 narednih brojeva plaćate samo 1600 dinara.

POJEDINAČNA PRODAJA
U internet prodavnici CPN možete poručiti nove brojeve ili kupiti primerke koje ste propustili. CPN nudi elementarni popust za komplet od 6 starih brojeva po ceni od samo 1500 dinara.