CPN na 64. Sajmu knjiga

CPN na 64. Sajmu knjiga

I ove godine CPN je predstavio blizu hiljadu izdanja naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kao i svoja najnovija izdanja.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga, deveti put zaredom, Centar za promociju nauke izložio je oko 1000 publikacija naučnoistraživačkih organizacija Srbije, kao i svoja izdanja iz oblasti promocije nauke i naučne komunikacije. Ova manifestacija održana je u Beogradu, od 20. do 27. oktobra, po 64. put.

CPN je, na svom štandu površine 190 kvadratnih metara, u Hali 2a, predstavio izdavačku delatnost čak 117 naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, među koje spadaju: univerziteti, fakulteti, univerzitetske biblioteke, SANU, istraživačko-razvojni i naučni instituti, privatni univerziteti i fakulteti, stručna društva i zavodi. Centar je, takođe devetu godinu zaredom, pripremio i detaljan katalog svih naučnih publikacija objavljenih između dva sajma.

Tema ovogodišnjeg nastupa CPN-a bila je naučno novinarstvo, budući da ono igra ključnu ulogu u posredovanju između nauke i društva, što ga čini jednim od glavnih stubova naučne komunikacije. U skladu sa temom, Centar je ovog puta na štandu predstavio svoje novo izdanje: knjigu Martina V. Anglera Uvod u naučno novinarstvo.

Na promociji ove knjige, u četvrtak, 24. oktobra, govorili su Milica Momčilović, novinarka RTS-a i predsednica Svetske federacije naučnih novinara, Igor Ril, glavni i odgovorni urednik časopisa „Nešenel džiografik“, kao i novinari CPN-a Đorđe Petrović i Ivana Nikolić. Promociju je moderirao Ivan Umeljić, rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju CPN-a.

U petak, 25. oktobra, Centar za promociju nauke je, zajedno sa Institutom Biosens iz Novog Sada, na svom štandu organizovao radionicu o EU politici „Odgovorno istraživanje i inovacije“. Radionica je bila posvećena predstavljanju i primeni RRI vrednosti i veština, implementaciji koncepta Living Labs u savremenoj poljoprivredi i razvoju klimatskih akcija i praksi sa ciljem povećanja kapaciteta učešća u programu Horizont 2020, a organizovana je u okviru zajedničke platforme projekata RRING, SISCODE i TeRRIFICA.

Na štandu CPN-a takođe je predstavljen i najnoviji broj naučnopopularnog časopisa Elementi, osamnaesti po redu, posvećen fenomenu svetlosti i nauci o ovom fenomenu – fotonici. Na promociji novih Elemenata, u subotu, 26. oktobra, govorili su Marko Krstić, v. d. direktora Centra za promociju nauke, Petar Nurkić, doktorand Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Ivana Nikolić i Đorđe Petrović, novinari Centra za promociju nauke. Promociju je moderirao Ivan Umeljić, rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju CPN-a.

Pored ovih promocija, na štandu Centra, tokom osmodnevnog trajanja Sajma, posetioci su imali priliku da prisustvuju čitavom nizu predstavljanja različitih naučnoobrazovnih institucija i novih naučnih izdanja, kao i tribinama i razgovorima o n temama iz oblasti nauke, kulture i umetnosti.

Na posebnom delu štanda, tokom čitavog trajanja Sajma knjiga, mreža 14 naučnih klubova iz cele Srbije predstavila je najuspešnije naučnopopularne projekte, radionice, seminare i obuke iz oblasti obrazovanja.

Kao i svake godine na štandu CPN-a, KOBSON je okupio bibliotekare iz naučnih institucija i omogućio posetiocima štanda da pretražuju naučne radove najznačajnijih svetskih baza naučnih publikacija.

Autor vizuelnog identiteta štanda Centra za promociju nauke na 64. Međunarodnom sajmu knjiga je ugledni grafički ilustrator Nikola Korać, koji je ujedno i autor likovnog rešenja korica knjige Uvod u naučno novinarstvo.

Ostale aktivnosti