CPN tribina o horoskopu

CPN tribina o horoskopu

Centar za promociju nauke održao poslednju ovogodišnju, izuzetno posećenu tribinu „Zašto je horoskop prevara?“

U sredu, 18. decembra, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a, održana je tribina Centra za promociju nauke na temu horoskopa. Naziv tribine bio je „Zašto je horoskop prevara?“, a ovo je istovremeno bila i poslednja tribina u ciklusu Tribina sredom, koji je CPN organizovao tokom 2013. godine u Studentskom kulturnom centru.

Na tribinu je došlo više od dve stotine posetilaca, koji su, u dvoipočasovnom razgovoru, mogli da čuju o naučnom pogledu na horoskop, ali i da postavljaju pitanja učesnicima.

Tema tribine bili su pseudonaučni metod astrologije, razlika između astrologije i astronomije, analiza principa na kojima se horoskop bazira i razlozima zbog kojih su oni naučno neodrživi.

Takođe, razgovaralo se i o psihološkom i sociološkom fenomenu popularnosti astrologa i uložen je napor da se objasni zbog čega ne treba pridavati pažnju dnevnim horoskopskim predviđanjima. Govornici su se osvrnuli na istoriju astrologije i locirali kada se ona odvojila od konvencionalne nauke i zbog čega se sama ne može nazivati naukom, uprkos suprotnim tvrdnjama astrologa.

Na tribini su govorili: Milan Ćirković, astrofizičar, Astronomska opservatorija u Beogradu i Univerzitet u Oksfordu; Igor Smolić, astronom, Institut za fiziku u Beogradu; Oliver Tošković, psiholog, Laboratorija za Eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet u Beogradu; i Voja Antonić, naučnopopularni pisac i slobodni konstruktor.

Tribinu je moderirao Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija u Centru za promociju nauke.

Foto: Milovan Milenković

Ostale aktivnosti