Dan nauke u Srbiji

Dan nauke u Srbiji

Raznovrsnim programom sa mladima CPN obeležio 10. jul, Dan nauke u Srbiji

Predstavljanjem dostignuća naših mladih naučnika, obilaskom Velikog ratnog ostrva sa timovima naučnika ekologa i biologa, interaktivnim arheološkim radionicama, fizičkim eksperimentima, planetarijumskim projekcijama, multimedijalnim izložbama o nauci i drugim aktivnostima, Centar za promociju nauke obeležio je Dan nauke u Srbiji, 10. jul.

Ha Velikom ratnom ostrvu su, između ostalih, održana predavanja o ekosistemu i zaštiti ptica, a na interaktivnoj radionici – simulaciji arheološkog nalazišta – najmlađi su iskopavali predmete i delove slagalice sa likom prvog rimskog cara Oktavijana Avgusta. Na multimendijalnoj izložbi “500 godina otkrića, pronalazaka, ideja“  uz slike velikih ljudi i značajnih otkrića nauke od 1543. godine pa do danas, ukrštala su se umetnička dela, politički događaji, promene ljudskih običaja, kulture i filozofije.

Na dan rođenja Nikole Tesle, mladi timovi, dobitnici prestižnih međunarodnih nagrada iz različitih naučnih disciplina, predstavili su svoje projekte i razgovarali o motivaciji i uslovima za bavljenje naučnim radom.

Među njima su bili članovi timova kao što su Strawberry energy koji je dobio nagradu za projekat “Strawberry drvo” – javni solarni punjač, zatim ETF Robotics – Inženjerski pristup modeliranju i upravljanju čovekolikim robotom, Godzilion “Taksiko” – mobilni taksi servis i drugi.

Ovi mladi istraživači predstavljaju našu zemlju u inostranstvu i donose kući nagrade sa međunarodnih takmičenja, a svojim znanjem, entuzijazmom i energijom došli cy do novih otkrića i inovacija, i na kreativan način predstavili sebe i Srbiju u najboljem svetlu.

 

 

Ostale aktivnosti