Dani otkrića 2011

Dani otkrića 2011

10. septembar 2011

Dani otkrića predstavljaju jedinstveni naučni kamp na kome će biti predstavljene radionice iz osam naučnih disciplina, a  osnovci će, kroz učestvovanje u zanimljivim eksperimentima, otkrivati svet koji ih okružuje. Kamp će se održati u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ od 12. do 23. septembra i biće otvoren za organizovane posete od 11 do 15 časova.

Učenici će na interaktivan način otkriti da naučne discipline nisu dosadne i suvoparne, već interesantne ukoliko se predstave na pravi način. Nauke o kojima ćemo učiti su sledeće:

Astronomija – Šta sve možemo da naučimo o svetu izvan planete Zemlje, kako da odredimo vreme pomoću Sunca, šta su to sazvežđa, koliko imamo godina i koliko smo teški na drugim planetama? Takođe, pravimo kometu za poneti i vodimo vas u planetarijum da posmatramo zvezde izbliza.

Matematika – Nauka koje se većina učenika plaši. Pokazaćemo da za tim nema potrebe. Zavirićemo u svet geometrije i naučiti kako da otkrijemo laž koristeći specijalne karte za dešifrovanje kodova!

Psihologija – Učenici će preuzeti ulogu eksperimentalnog psihologa i učestvovaće u psihološkim ekperimentima. Kroz različite radionice otkriće da li mogu da osete ukus kada zapuše nos, kako da izmere vreme koje je potrebno mozgu da pošalje poruku ruci da se pomeri, i biće u prilici da nauče kako se naučno istražuju fenomeni kao što su svedočenja, predrasude i konformizam.

Biologija i Biohemija – Izučavaćemo oblast mimikrije. Kako različite bube imitiraju prirodu oko sebe da bi izbegle opasnosti koje vrebaju. U svakodnevnom životu ova pojava je poznata pod nazivom kamuflaža.

Proučavaćemo DNKlogiju! Molekul DNK imaju sva živa bića i u njemu je zapisano sve: koje su nam boje oči, koliko smo porasli, da li nam prija da pijemo mleko i umemo li lepo da crtamo. Da bismo oslobodili DNK, razbijaćemo ćelijske membrane, a sakupljaćemo i ćelije sluzokože.

Arheologija – Kroz proces iskopavanja upoznaćemo se sa osnovama metodologije ove nauke, postavljaćemo hipoteze, testirati pretpostavke i tumačiti dobijene rezultate. Otkrićemo zašto su izumrli mamuti!

Arhitektura – Nauka i umetnost projektovanja i oblikovanja zgrada i drugih građevina. Učenici će graditi objekte, a takođe će imati i priliku da dizajniraju njihov unutrašnji prostor.

Fizika – Fiziku ne čine samo brojevi i formule. Putem eksperimenata ćemo vam prikazati interesantnu stranu fizike: saznaćete kako je potonuo Titanik, naučićete o čarobnoj flaši, „kartezijanskom gnjurcu“, suvim prstima i o tome ko je jači…

Hemija – Ova nauka proučava osobine supstanci, od čega se sastoje i zašto se menjaju. Kroz eksperimente, uz pomoć epruveta i rastvora, naučićemo šta se desi kada pomešamo plavi i žuti flomaster, kako se sipaju dve tečnosti u posudu, a oboji se samo jedna i kako se pravi dim bez vatre.

Centar za promociju nauke, kao javna ustanova, ima zadatak da građanima približi nauku i tehnologiju. Misija Centra je da budi radoznalost, ohrabruje ljude svih uzrasta da razviju interesovanje za bolje razumevanje sveta oko nas, podstiče kreativnost i inspiriše mlade da se opredele za naučnu karijeru.

 

 

 

 

Osoba za kontakt:Tijana Popović
tel: +381.11.24.00.260
faks: +381.11.24.00.246
mob:  +381.60.70.40.182
e-mejl: t.popovic@cpn.rs

 

Centar za promociju nauke
Makenzijeva 2411000 Beograd
www.cpn.rs

Ostale aktivnosti