Dečji naučni kamp 2017

DNK

Po četvrti put od početka svog rada, CPN organizuje Dečji naučni kamp (DNK) namenjen učenicima osnovnih škola. Ovogodišnji DNK organizovan je od 10. do 21. jula, na košarkaškim terenima na Adi Ciganliji.

Ove godine za polaznike DNK, Centar za promociju nauke na ovoj lokaciji postavlja Naučni kamion, koji je sa programom i radom počeo tokom jeseni 2015. godine.

Mesta u Dečjem naučnom klubu su popunjena, i prijave su zatvorene za ovogodišnju manifestaciju.

ŠTA JE DEČJI NAUČNI KAMP?

Dečji naučni kamp (DNK) je osmišljen tako  da se deca u društvu vršnjaka,  okruženi prirodom, na zanimljiv i interaktivan način upoznaju sa naukama kao što su arheologija, geologija, informatika, biologija, fizika, hemija, elektrotehnika, matematika i arhitektura, kao i stručnjacima koji rade u ovim oblastima..

Na Dečjem naučnom kampu mogu učestvovati deca starosti između 9 i 14 godina a program je organizovan oo ideje ”Šta ćeš biti kad porasteš?” Svakog dana biće predstavljena jedna od naučnih profesija, a vaše dete možete prijaviti i za više dana, zavisno od broja slobodnih mesta.

Polaznici DNK mogu da iskuse mnoštvo zabavnih sadržaja i lično se uključe u aktivnosti koje vode stručni edukatori. Važan element naučnog kampa je i druženje sa vršnjacima sličnih interesovanja.

KAKO PRIJAVITI DETE

Prijave za DNK 2017 su sada zatvorene.

KAKO IZGLEDA JEDAN DAN NA DNK?

Tokom dnevnog programa, polaznici kampa učestvuju u naučnim radionicama iz različitih naučnih oblasti, kao i u društvenim aktivnostima. Radionice vode naučni demonstratori stručni za datu oblast, a za  osmišljljvanje društvene aktivnosti je nadležan psiholog.

Tokom dana je predviđen odmor sa pauzom za užinu, a po završetku programa polaznicima će biti dodeljene diplome.

Dnevni program kluba:

 • 8.30 – 9.00 – Okupljanje polaznika
 • 9.00 – 9.30 – Društvene aktivnosti
 • 9.30 – 10:00 – Upoznavanje i razgovor sa predavačima
 • 10.00 – 12.00 – Radionice sa predavačima sa pauzama
 • 12.00 – 13.00 – Pauza za užinu, odmor
 • 13.00 – 14.00 – Naučne radionice
 • 14.15 – Evaluacija, diskusija, dodela diploma
 • 14.30 – Kraj dnevnih aktivnosti

dnk mapa ada-01 (1)

OPISI RADIONICA ZA DNK

1. Biću fizičar/ka

Fizičarka: Katarina Vuković

Katarina će vas uvesti u nauku koja izučava zakone prirode. Uz pomoć zakona inercije, sa Njutnovim znanjem pokrenite auto i učestvujte u trci.

Potom uz pomoć znanja i ideja treba da spasite vaše jaje od zle gravitacije. Poznavanje zakona koji vladaju na Zemlji omogućiće vam da napravite od najmanje moguće količine materijala štit za jaje.

Koja je najinteresantnija strana nauke? Pa eksperimenti, naravno! Učestvujte u malim ogledima i otkrijte kako da napravite nemoguću skulpturu, vatreni usisivač i slične stvari.

2. Biću arheolog/arheološkinja

Arheološkinja: Tamara Pavlović

U kabinetu muzejskog kustosa u penziji pronađeni su stari spisi sa arheoloških iskopavanja na Adi iz 1978 godine. Na izbledelim papirima nalazili su se podaci o grobu 75, gde je pisalo da se radi o skeletu sa vidljivim tragovima ubistva. U dnu papira stajao je još jedino komentar arheologa „spremno za analizu“. Novi kustos je pronašao kutiju sa oznakom br. 75 i iznenadio se kada je video šta se u njoj nalazi.

Radionica ima za cilj da predstavi jedno arheološko istraživanje učesnicima, kroz obradu arheološke dokumentacije, pronađenih artefakata i analizu biomaterijala (životinjskih i ljudskih kostiju). Učesnici će se tom prilikom upoznati sa arheologijom i sa izazovima sa kojima se arheolozi sureću kroz kratko uvodno predavanje i kroz nekoliko segmenata radionice. Zajedno ćemo analizirati sadržaj kutije br. 75 i pokušaćemo da odredimo kom periodu pripadaju artefakti, da proučimo njihovu namenu, da saznamo šta nam to govore ljudske i životinjske kosti i na kraju da pokušamo da rekonstruišemo jedan događaj iz prošlosti.

3. Biću psiholog/psihološkinja

Psihološkinja: Jelena Joksimović

U radionici iz psihologije tragamo za odgovorima na pitanja zašto su stari Grci govorili da je važno upoznati sebe i ničeg previše? Kakva je to nauka psihologija? Kako li je moguće izmjeriti pamet, ljutnju, tvrdoglavost ili učenje? Kako možemo znati da su ta mjerenja tačna? Imaćemo istraživački dan u kom sagledavamo ljudski um sa svih strana, naopačke i iznutra. Pravimo psihološke eksperimente i sprovodimo istraživanja tako da našem oštrom istraživačkom oku ne promakne nijedna važna misao tokom kampa. Posebno ćemo se baviti psihologijom obrazovanja, tako da ćemo pokušati da razumijemo i istražimo procese učenja na Adi. Jeste li nekada istraživali na Adi?

4. Biću robotičar/robotičarka

Robotičarka: Valerija Spasojević

Termin robotike je prvi uveo Isak Asimov 1942. godine, danas robotika dobija sve veću primenu u našim životima, od jednostavnih robota igračaka pa sve do robota koji istražuju planete.

Radionica koju je osmislila robotičarka Valerija ima za cilj da kroz igru uvede učesnike u svet robotike, obzirom da je čine tri sfere učesnici će moći da nauče nešto više o programiranju, elektrotehnici, mašinstvu. Kroz radionice učesnici će moći da naprave svog robota i time se upoznaju sa mehaničkim komponentama – senzorima, motorima, ali i da pomognu okruženju sa svojim „izumom“, praćenjem stanja biljke. Imaće i priliku da ispolje svoju kreativnost, na taj način što će nacrtati i isprogramirati robota i ostaviti svoj prvi trag u svetu robotike.

5. Biću arhitekta/arhitektica

Arhitekte: Mirjana Utvić i Ivan Avdić

Kako nastaju gradovi i ko ih gradi, zašto su neke kuće velike, a druge male? Ko ih osmišljava, a ko u njima živi; ko su arhitekte i šta je to arhitektura; kako se mašta pretvara u objekte i javne prostore?

Da bismo uspešno osmislili nečiji, pa i svoj dom moramo upoznati one koji u njemu žive, njihove potrebe, navike i želje.

Na bloku radionica deca će imati priliku da osmisle, isprojektuju i naprave svoju kuću iz snova!

Kroz savladavnje osnovnih veština kao što su osmišljavanje koncepta, primena razmere, čitanje i crtanje planova, odabir materijala, pravljenje modela i prezentacija rešenja, deca će moći da zakorače u svet arhitekture i upoznaju se sa tehničkim i umetničkim aspektom ove profesije. Pored toga kroz razgovor i diskusiju učićemo o tome kako prirodni elementi kao što su geografija, topografija, vetar i sunce uslovljavaju položaj i oblik naših kuća.

6. Biću biolog/biološkinja

Biološkinja: Marija Gajić

Da li znate šta su fosili? Naravno da ste odmah pomislili na dinosauruse…a da li znate šta su „živi fosili“? Postoji više takvih primera ali mi ćemo pokazati jednu zanimljivu biljku, tačnije drvo! Kad smo već kod drveća, postoje neka koja su cela otrovna ili su dom čak stotinama vrsta organizama…Znate da drveće može imati različite listove a znate li primer biljke koja ima skoro pa džinovski list?

Koje začine volite? Znate li kako ti začini izgledaju u prirodi? Niste znali da se oni mogu naći u prirodi?

Da li ste bili nekada u muzeju ili u zoološkom vrtu? Svi odmah pomislimo na zgrade ili na ogroman broj životinja. Možda niste znali ali postoji mesto, muzej, učionica na otvorenom gde se nalaze biljke iz celog sveta, kao što se u zoološkom vrtu nalaze životinje iz celog sveta. To magično mesto se zove Botanička Bašta i mi u našem gradu imamo jednu posebnu, lepu i zanimljivu.

Da li je ovo mnogo pitanja? Znamo da jeste mnogo ali na radionici ćete dobiti sve odgovore i upoznaćete zanimljive biljke koje na žalost često deluju „dosadno i obično“. Takođe , saznaćete kako izgleda brinuti i čuvati sve te zanimljive biljke na jednom mestu.

7. Biću hemičar/hemičarka

Hemičarka: Anka Jevremović

O tome kakav je posao hemičara i sa kakvim se eksperimentima oni mogu sustersti svakodnevno govori Anka Jevremović koja je diplomirala na fizičkoj hemiji u Beogradu. Kroz njene radionice, učenici će imati prilike da nauče kako se prave baterije, zašto ze zovu hemijski izvori električne energije i da sami naprave jednu. Potom imaće priliku da saznaju kako različite tečnosti mogu da se mešaju na različite načine u eksperimentu zvanom Hemijski koktel, a za kraj i naučiti kako tečnosti mogu istovremeno biti i mekane i tvrde.

8. Biću matematičar/matematičarka

Matematičarke: Jelena Mijatović i Tijana Marković

Matematičarke Jelena i Tijana uvešće vas u zanimljivi svet brojeva i geometrijskih oblika, i to sve kroz igru i zabavu. Kroz matematičke radionice imaćete prilike da vidite čime se to zaista bave matematičari kao i gde se sve to matematika primenjuje i zašto je toliko važna. Kroz interaktivne radionice, Jelena i Tijana pokazaće vam da matematika ume da bude zabavna i da je se sigurno ne treba plašiti.

9. Biću programer/programerka

Programerka: Jelena Mijatović

Jelena Mijatović je matematičarka i programerka. Učenici na njenim radionicama imaće prilike da vide kako je to biti programer i da se sami uključe i započnu svoje projekte. Tokom dana, kroz tri radionice, učenici će programirati u programskom jeziku Python, učiti o automatizaciji rada računara i programiranju na internetu.

10. Biću geolog/geološkinja

Geolog: Marko Avdić

Kroz radionice za buduće geologe naš geolog Marko će vas provesti kroz uzbudljivu nauku pećina. Saznaćete kako možete da istražujete sved pod vašim nogama – predele pod zemljom gde niko nije bio milionima godina. Naučićete kako nastaju pećine, kako pećine izlgedaju, kako one i ukrasi u njima nastaju, a za kraj imaćete priliku da upoznate i živi svet na najnepristupačnijim delovima Zemlje.

_MMM7621

AZBUKA KAMPA

Alergije:

Molimo Vas da nam posebno skrenete pažnju ukoliko dete ima alergijske smetnje kako bismo preduzeli potrebne mere da tokom rada kampa sprečimo moguće alergijske reakcije.

Animatori:

U svakom trenutku će o vašoj deci brinuti tim animatora –ljudi punih pozitivne energije koji imaju veliko iskustvo u radu sa decom. Ovaj tim, pod vođstvom psihologa, vodiće računa i da deca slobodno vreme na kampu provedu na najzabavniji i najkorisniji način, upoznajući se, gradeći prijateljstva, ali i razvijajući sopstvenu kreativnost i samopouzdanje.

Izostanak: 

Ukoliko je vaše dete sprečeno da prisustvuje kampu, molimo vas da što pre obavestite CPN pozivom broja: 011.24.00.260.

Lekovi:

Ukoliko tokom trajanja kampa vaše dete treba da uzima određene lekove, potrebno je da nas prethodno obavestite o tome. Takođe vas molimo da pošaljete samo one lekove koje je neophodno da dete uzima u toku rada kampa, sa obaveštenjem koje će biti predato vođi kampa. Potreban lek mora biti stavljen u zatvorenu ambalažu pravilno obeležen imenom deteta i sa zapisanim vremenom i učestalošću uzimanja.

Lične stvari:

CPN čini sve razumne pokušaje da zaštiti imovinu učesnika. Ipak, predlažemo da učenici ostave vredne stvari (posebno elektronske uređaje, mobilne telefone, skupocen nakit) kod kuće.

Molimo za razumevanje, CPN ne može biti odgovoran u slučaju gubitka, uništenja ili krađe vrednih stvari.

Loše vreme:

U slučaju lošeg vremena, aktivnosti kampa će biti organizovane u zatvorenim prostorima CPN na Adi Ciganliji.

Odeća i obuća:

Veoma je važno da deca budu komotno obučena. Učesnici kampa bi trebalo da nose majice, kratke pantalone ili farmerke, pamučne čarape, patike ili laku obuću sa zatvorenim prstima. Svi učesnici bi trebalo da ponesu džemper ili jaknu za slučaj kiše ili hladnog vremena.

Otkazivanje:

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj učesnika kampa za određeni termin, CPN ima pravo da otkaže grupu. U tom slučaju, kontaktiraće vas osoba iz CPN-a i informisati vas o drugim mogućnostima.

Ponašanje /Očekivanja:

Dobro ponašanje je ključna komponenta uspešnog iskustva na letnjem kampu. U nastojanju da se obezbedi rad i bezbedan boravak u kampu, važno je da se svi učesnici ponašaju prema pravilima kampa. U kampu se očekuje da se poštuju edukatori/nastavnici i ostalo osoblje kampa u svakom trenutku. Neodgovarajuće, nasilno ponašanje se neće tolerisati. Primeri neprikladnog ponašanja uključuju (ali nisu ograničeni na): psovanje, nazivanje drugih pogrdnim imenima, bezobzirno ugrožavanje imovine kampa, nepoštovanje dogovora o programu, prisvajanje tuđe imovine.

CPN zadržava pravo da otpusti svakog učesnika za čije ponašanje smatra da je neodgovarajuće i da remeti rad, odnosno utiče na celokupno poslovanje kampa. U tom slučaju biće pozvani roditelji koji su u obavezi da dođu i preuzmu svoje dete.

Rokovi:

CPN će učiniti sve napore da primi vaše dete. Međutim, imajte na umu da broj učesnika kampa ne može biti veći od 20. Zbog toga je važno da vaše dete prijavite na vreme.

Saglasnost za fotografije vašeg deteta:

Tokom trajanja kampa vaše dete će za vreme radionica ili obilaska lokaliteta biti više puta fotografisano ili snimljeno. Za to je potrebno da date vašu saglasnost. Fotografije neće ni na koji način biti zloupotrebljene, prodate ili pozajmljene, već će biti korišćene jedino u svrhu sprovođenja promocije programa CPN-a.

Ako ne želite da vaše dete bude fotografisano, molimo vas da to naglasite na formularu.

Zaštita od sunca i voda za piće:

Kako je prostor na kome se nalazi kamp na otvorenom, obaveza učesnika kampa je da se dobro pripreme, što podrazumeva nošenje kapa/kačketa/šešira, kreme za sunčanje i kreme protiv ujeda insekata.

Tokom rada na otvorenom, vodiće se računa da svaki učesnik ima dovoljne količine vode za piće.

NAPOMENE ZA RODITELJE/STARATELJE

 • Na ulasku u kamp, roditelji/staratelji ostavljaju CPN edukatorima svoj kontakt (telefon i i-mejl adresu), kako bi u slučaju potrebe bili kontaktirani.
 • Na ulasku u kamp, roditelji/staratelji potpisuju formular kojim daju ovlašćenje Centru za promociju nauke da fotografiše decu tokom trajanja DNK.
 • Roditelji/staratelji su dužni da obaveste CPN edukatore o eventualnim posebnim zahtevima u vezi sa boravkom dece (posebni zahtevi u pogledu konzumacije lekova, moguće alergije itd.)
 • CPN zadržava pravo da pozove roditelje/staratelje da preuzmu dete u bilo kom trenutku tog dana, ukoliko dete svojim ponašanjem uporno remeti rad DNK i ometa drugu decu.
Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI