Elementi u Leskovcu

Elementi u Leskovcu

Osamnaesti broj Elemenata i knjiga Martina V. Anglera Uvod u naučno novinarstvo predstavljeni su u utorak, 3. decembra, u Naučnom klubu Leskovac.

Na promociji aktuelnog broja naučnopopularnog časopisa Elementi i Uvoda u naučno novinarstvo, novog izdanja Centra za promociju nauke, govorili su Ivan Umeljić, urednik časopisa i rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju CPN-a i Đorđe Petrović, naučni novinar CPN-a. Oni su predstavili tekstove iz novih Elemenata i razgovarali sa publikom o tome šta je to naučno novinarstvo, koji su njegovi glavni ciljevi, odakle se informisati o nauci i drugim temama kojima se bavi nova knjiga.

Osamnaesti broj časopisa Elementi posvećen je fenomenu svetlosti i nauci o ovom fenomenu – fotonici. U njemu se nalaze priče o pravu na svetlost, ali i pravu na mrak, kao i raznim drugim inspirativnim temama kao što su ponašanje mašina, klimatske promene, mržnja u sajber svetu, poezija i medicina, ali i intervju sa dr Maurom Ferarijem, budućim predsednikom ERC-a.

Knjiga Martina V. Anglera Uvod u naučno novinarstvo pruža opsežan vodič za proizvodnju novinskog sadržaja o različitim oblastima naučnog istraživanja. Pažljivog čitaoca, korak po korak, ona uvodi u praktične veštine potrebne za pisanje naučnih priča i pojašnjava mnoge poznate i nepoznate detalje koji stoje u osnovi ovog posla. Studentima novinarstva i profesionalnim novinarima svih nivoa ova knjiga nudi neprocenjiv pregled savremenog naučnog novinarstva, s naglaskom na profesionalnu novinarsku praksu i izazove digitalnog doba.

Ostale aktivnosti